Геолози направиха изявление, че тектонични промени, които се случват по

...
Геолози направиха изявление, че тектонични промени, които се случват по
Коментари Харесай

Учени: Започнаха тектонични процеси, които разкъсват Африка на парчета

Геолози направиха изказване, че тектонични промени, които се случват по Източноафриканската рифтова система, постепенно раздират Африка.

Експертите чакат Африка да бъде разграничена на няколко блока с разнообразни размери. Това ще докара до появяването на нов океански басейн. Освен това такива промени ще обиден остров Мадагаскар, ситуиран в Индийския океан. Ще се разпадне на дребни острови.

Резултатите от това изследване бяха показани от доктор Д. Сара Стампс в научното списание Geology. Но към този момент няма причина за суматоха, тъй като разединение на континента няма да се случи в близко бъдеще.

Геолозите прибавиха, че този развой може да отнеме почти 5-10 милиона години. Но първите признаци към този момент могат да се видят в някои райони на Африка. Например през 2005 година Етиопия беше разграничена от разлом, дълъг 35 благи. Такива пукнатини пораждат под въздействието на процеси, които се случват надълбоко в Земята.

Д-р Стампс споделя, че през днешния ден степента на разпад е доста незначителна и не надвишава няколко милиметра годишно. Следователно ще отнеме доста време, преди да стартират да се образуват нови океани. Трябва да се означи, че в северната част степента на раздробяване е малко по-висока.

Дължината на Източноафриканската рифтова система е над три хиляди километра. Преди това специалистите имаха вяра, че разпадането е локализирано към микроплочите, които се движат настрана от огромните тектонски плочи. Но всичко се оказа доста по-сложно, в сравнение с учените допускаха.

Днес специалистите не престават да следят придвижването на тектонските плочи в района, с цел да виждат в точния момент дали процесът се форсира.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР