Геоложката служба на САЩ установи, че почти половината от питейната

...
Геоложката служба на САЩ установи, че почти половината от питейната
Коментари Харесай

Почти половината от питейната вода в САЩ е замърсена с химикали

Геоложката работа на Съединени американски щати откри, че съвсем половината от питейната вода в страната е нечиста с химикали, принадлежащи към групата PFAS. Резултатите от проучването заяви CNN, представена от БГНЕС.

Учените са събрали водни проби от 716 места в цялата страна от 2016 до 2021 година, в това число от частни кладенци и от публичната водоснабдителна система. Оказа се, че 45 на 100 от питейната вода съдържа нездравословни субстанции.

PFAS са синтетични съединения, които се задържат в околната среда и човешкото тяло. Те могат да допринесат за появяването на рак и затлъстяване, наред с други неща. Най-високи концентрации са открити в регионите на Големите равнини, Големите езера, както и по източното крайбрежие на страната. „ Едва ли е имало място, където учените да не са разкрили тези субстанции “, разяснява професор Джейми Деуит.

По-рано стана известно, че американската химическа корпорация 3M в границите на 13 години ще заплати $10,3 милиарда на операторите на водоснабдителните системи на Съединени американски щати за замърсяване на водата с химикали. Компанията е получила доста правосъдни каузи от поданици на няколко щата.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР