Генка Маркова за 24 часа Много преди да измислят узото,

...
Генка Маркова за 24 часа Много преди да измислят узото,
Коментари Харесай

Първият гръцки дипломат Никос Дендиас лично ще оглави хуманитарна мисия в опустошения от сраженията Мариупол

Генка Маркова за " 24 часа "

Много преди да измислят узото, в Атина имат дипломация. И кураж Мариупол през днешния ден е кървяща рана. Грозното лице на войната в Украйна. Разбирачите от военните дейности споделят, че падне ли
Мариупол, пътят към Харков и Киев за съветските войски е открит. Сто хиляди към момента са там - в разбомбения град, в който единствено допреди месец живееха над 450 хиляди души. Нямат ток, вода, отопление. Да си купиш самун, е мотив за тържествуване. Защото макар патроните и бомбите си оживял.

Имаш още ден-два вяра. А вярата е по-дефицитна от патроните и ракетите в Мариупол. И защото там живее огромна гръцка общественост, последният посланик, който напусна този град, беше гръцкият консул, останал оптимално дълго, с цел да избавя хора, като им оказва помощ да се изтеглят. Сега за Мариупол се готви да пътува гръцкият първи посланик. Никос Дендиас персонално ще оглави филантропична задача в разрушения от сраженията Мариупол, откакто получи позволение от Украйна и съветските военни, заяви вестник " Катимерини ".

Дендиас отива, с цел да покаже взаимност и да занесе вяра на хората в Мариупул. Заедно с това гърците дават обещание - освен на своите сънародници там, само че и на всички жители, че ще възстановят разрушената болница, че отново ще има родилно за бебета. Някой ден, когато войната свърши. А щом обещаваш, че ще има родилно за децата, това значи, че казваш на хората там: Не се опасявайте, животът тук отново ще се върне, ще има възкресение рано или късно. Ще има Мариупол, ще има Украйна.

Това споделят в един глас гръцкият външен министър и гръцкият министър председател Мицотакис, който също даде обещание, че възобновяване на родилното ще бъде първото, което Гърция ще направи след войната, с цел да помогне. Впрочем сходен жест с дипломатически кураж за украинците пристигна и след визитата на трима европейски министър председатели в Киев - с трен и, несъмнено, при засилени ограничения за сигурност, там отидоха премиер-министрите на Полша, Чехия и Словения.

Съдбата постоянно си търси оправдания с интернационалното състояние, а ние в България изключително обичаме да прилагаме този изхабен номер. Та и в този момент, за войната все по този начин с интернационалното състояние едностранчиво се оправдаваме, че няма да пращаме нито един патрон и нито една ракета за Украйна. Дърпахме се и за натовски бойци в България, съвсем невъзпитано се опитахме да прогоним и изтребителите от Испания и Нидерландия, които пазят небето ни.

Помагаме на Украйна, споделяме ние, само че в случай че може - без крайни стъпки, да не разсърдим Кремъл. Пак в тази тоналност прозвуча и концепцията на президента Радев да пратим в Украйна каски и бронежилетки, но да са " единствено за цивилните ". Не е доста ясна картинката по кое време и по какъв начин ще стигнат каските и жилетките до украинските баби, останали в Мариупол, само че концепцията може би си коства. Най-малкото като ноу-хау. Такива едни работи с помощта за Украйна в най-различните проявления.

Гърците най-малко се пробват. Защото, като се изключи че желаят да се държат като уважаваща себе си цивилизована европейска страна, мислят и за своите стотици хиляди сънародници там. И ние имаме в Украйна сънародници. Поне три пъти повече от гръцките. В спокойно време всякакви хора от властта се скъсват да вървят при тях - играят хора, раздават букварчета и книги, тупат се в гърдите какъв брой са значими за България и какъв брой доста желае да направи за тях българската страна.

Сега същите хора са лимитирали периметъра на разходките си до жълтите павета на " Дондуков ". А за външната ни политика да приказваме ли? Особено във връзка с войната в Украйна? Май е по-добре да замълчим. От образование, не друго. А в случай че някой желае да прави съпоставения - доста преди да измислят узото, в Атина имат дипломация. И кураж. Или може би ще се появи някой искащ (официално лице) и от България да поведе ескорт с помощи за Мариупол. Преди да е станала цялостна филантропичната злополука там.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР