Гениален футболист, но и особняк с чепат характер. Наричат го

...
Гениален футболист, но и особняк с чепат характер. Наричат го
Коментари Харесай

Спортни хроники: Наричаха го Русия ангел

Гениален футболист, само че и чудак с мъчен темперамент. Наричат го Русия ангел, само че Бернд Шустер е по-скоро събрат на Дявола. Историята ще го помни постоянно поради гения му, само че и като изменник. Германецът освен че играе за безконечните врагове Реал Мадрид и Барселона, само че и минава през Атлетико Мадрид. Каква тройка единствено!

 Trikot schuster

Фланелката му от Барселона

Роден в Аугсбург през 1959 година, Шустер стартира професионалната си кариера в Кьолн и до 20-годишна възраст халфът към този момент има във визитката си полуфинал за КЕШ (загуба от Нотингам през 1979 година) и над 60 участия в Бундеслигата.

След като взе участие в шампионския тим на Западна Германия на Евро 80, неговите механически качества, нюх и физическа мощност притеглят вниманието на редица клубове, само че управлението на Барселона е най-настоятелно в преследването на Der Blonde Engel – Русия Ангел. И Шустер склонява да поеме към „ Камп Ноу “ незабавно след европейското.

Първият му сезон завършва със спечелването на Купата на Краля, само че през декември 1981 година ужасяващо влизане на Андони Гойкоечея, прочут като Касапина от Билбао, го вади от игра за девет месеца.

Шустер гледа в профил по какъв начин неговите съотборници изпускат преднина от пет точки в Примера, само че утехата е успех в Европа и спечелването на Купата на носителите на купи. Германия пък губи финала на Световното състезание през 1982 година от Италия.

Същото лято в Барса идва Диего Марадона от аржентинския Бока Хуниорс с рекорден за това време трансфер, само че съгласно разпоредбите единствено двама задгранични играчи могат да стартират като титуляри. А в тима с изключение на Диего и Шустер е и Алан Симонсен. Датчанинът обаче бързо се ориентира в ситуацията и потегля към Англия, с цел да облече екипа на лондонския Чарлтън.

Марадона и Шустер бързо стават другари и разделят една стая по време на пътуванията на каталунците, а в двата си сезона дружно печелят Копа дел Рей и оказват помощ на Барса да доближи до четвъртфиналите за КНК, само че дружно със съотборниците си отстъпват на Манчестър Юнайтед.

След края на акция 1983/84 обаче Марадона приема офертата на италианския Наполи.

Междувременно Шустер напуща националния тим на Западна Германия след скандал със селекционерите Юп Девал и Франц Бекенбауер и отхвърля да играе на Евро 84.

Тери Венейбълс идва за треньор на „ Камп Ноу “ и Барса става първенец единствено с две загуби през целия 1984/85, като с главен принос за купата е „ моторът “ на тима Шустер.

„ Блаугранас “ доближават до финала за КЕШ напролет на 1986 година, само че разгневен от промяната си в 85-ата минута Шустер поема от стадиона непосредствено към хотела и даже не гледа триумфа на румънците над съотборниците му след осъществяване на дузпи.

Последвалите кавги и правни разногласия към контракта му вършат по този начин, че пропуща целия идващ сезон.

Русия ангел се завръща в тима за акцията 1987/88, само че нова поредност от неразбории сред него и виновните фактори в Барса подхранват слуховете за негов трансфер във безконечния противник Реал Мадрид.

Немислимото се случва през юни 1988 година и в първия си сезон при „ кралете “ Шустер им оказва помощ за спечелването на четвърта поредна купа в испанския хайлайф.

Джон Тошак поема Реал и столичният гранд още веднъж господства в Ла Лига, само че скандал преди предсезонното турне кара шефовете на „ лос бланкос “ да изхвърлят германеца от тима.

 Bernd Schuster

Шустер преди мач на Бешикташ против ЦСКА София, 2010 г

Следващият ход на Русия нгел е не по-малко демонски от прекосяването от Барса в Реал. Шустер отива в Атлетико Мадрид през октомври 1990 година. Първият му гол за Атлети е същият месец при успеха с 2:1 над Барселона, а при започване на април 1991-ва мадридският отбор е единствено на четири точки зад каталунците в борбата за купата. 

„ Дюшекчиите “ обаче изпадат в рецесия и губят шест от последните си осем мача, с цел да завършат на втора позиция с 10 точки закъснение от Барса, само че пък печелят Купата на краля.

През сезон 1991/92 година единствено две точки разделят бъдещия първенец Барселона от Реал и Атлетико преди финала за Копа дел Рей на „ Сантяго Бернабеу “ сред двата столични колоса. Великолепен гол от директен свободен удар на Шустер способства за триумфа на Атлетико с 2:0, а Русия ангел печели шестия си огромен и оказал се финален трофей в кариерата си.

Германът все по-често е малтретиран от травми и прекарва единствено още един сезон в Испания, след което минава през Байер Леверкузен и Универсидад Насионал в Мексико, пенсионирайки се през 1997 година на 37-годишна възраст.

Шустер става треньор и води Кьолн, Херес, Шахтьор Донецк, Хетафе и Бешикташ.

Преди 15 години (през юли 2007-а) е назначен за ментор на Реал Мадрид и в единствения си сезон отпред на „ кралете “ ги извежда до 31-ва купа в Ла Лига цели три кръга преди края на шампионата.

Естествено, потегля си със скандал през декември 2008-а, когато обществено декларира, че неговият отбор няма никакъв късмет да се конкурира с Барселона на Пеп Гуардиола. Не че не беше прав, само че на „ Бернабеу “ не се приказва така…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР