Генеративният изкуствен интелект поставя медийните групи пред екзистенциална заплаха. Сделката

...
Генеративният изкуствен интелект поставя медийните групи пред екзистенциална заплаха. Сделката
Коментари Харесай

Сделка между Axel Springer и OpenAI поставя нов модел в отношенията между медии и AI

Генеративният изкуствен интелект слага медийните групи пред екзистенциална опасност. Сделката за лицензиране на наличие сред Axel Springer и OpenAI дава вяра на медийните групи и показва нов модел на връзка сред двете страни. Очаква се други новинарски групи бързо да последват образеца на немския издател.
Немският издател Axel Springer и компанията за изкуствен интелект OpenAI, която създава езиковия модел ChatGPT, стигнаха до договорка за лицензиране на наличие. Споразумението бележи пробив в напъните на медийната промишленост да подсигури комерсиалното си бъдеще.

Медийните групи освен се изправят пред екзистенциална опасност, провокирана от генеративния изкуствен интелект, който основава текстове, фотоси, аудио и видео, неразличими от тези, основани от индивида, само че също по този начин се борят с огромните софтуерни колоси, употребяващи наличието им, с цел да упражняват своите AI модели, написа Financial Times.
Реклама
През последните няколко месеца разнообразни ръководители от сферата се концентрират върху подсигуряването на това огромните софтуерни компании да компенсират заслужено медийната промишленост. Нещо, което не се случи през ранните години на интернет.
Под непознати погледи
Сделката от тази седмица се преглежда деликатно от конкурентните издатели като евентуална пътна карта за това по какъв начин тази връзка може да проработи в бъдеще. Споразумението, възлизащо на стойност от десетки милиони евро на година, ще разреши на основателя на ChatGPT да употребява наличие от медии като Politico, Bild и Business Insider.

В него се отразява доста от това, за което промишлеността се е колебаела през годината: по какъв начин да се оцени архивното наличие, което може да доближи до десетилетия обратно, създавайки в същото време поток от доходи от нова публицистика. Медийният анализатор Иън Уитакър разказва договорката като " модел за всички останали - закрепена такса за историческата информация плюс спомагателна годишна такса ".
Отношенията сред софтуерните колоси и медиите
През последната година огромни компании за изкуствен интелект, в това число OpenAI, Гугъл, Microsoft и Adobe, са се срещнали с шефове на медйини компании като News Corp, The New York Times, Guardian Media Group и Financial Time, с цел да беседват за авторски права и проблеми с лицензиране към AI артикули - да вземем за пример текстови чатботове и генератори на изображения.
Реклама
От Guardian Media Group обявиха, че се надяват договорката на Axel Springer да " означи смяна в посоката, в която разработчиците на AI модели, които употребяват наличие, предпазено от авторски права при построяването и информирането на своите артикули, да подписват търговски съглашения със притежателите на правата, които влагат във висококачествените медии, вести и информация ".

Ранните години на интернет съставляват голямо пренасяне на цената от медиите към софтуерната промишленост. До това водят дейностите на компании като Гугъл и Фейсбук, които употребяват свободно наличното наличие, с цел да оказват помощ за построяването на многомилиардни рекламни империи.
Действия на други в сферата
Очаква се други новинарски групи бързо да последват образеца на Axel Springer. Главният изпълнителен шеф на News Corp - Робърт Томсън, споделя през предишния месец пред Financial Times, че притежател на вестниците The Times, The Wall Street Journal и The Sun гледа към бъдещето в нарастването на цената на наличието си за изкуствения разсъдък ".

Групата е в напреднали полемики с редица цифрови компании, които чака да донесат обилни доходи в подмяна на потреблението на тяхното наличие, казвай той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР