Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност,

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност,
Коментари Харесай

Близкият изток е на прага на пълномащабна война: ООН

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за оптималната въздържаност, като предизвести, че целият Близък изток е на ръба на пълномащабна война след иранския удар с дрон и ракета по Израел този уикенд.

Нападението бе в отговор на въздушния удар по ирански дипломатически комплекс в Сирия по-рано този месец, при който починаха седем военни, в това число двама генерали. Техеран упрекна Западен Йерусалим, че е направил екстериториално ликвидиране. Въпреки че Израел нито удостовери, нито отхвърли отговорността, два дни след удара по консулството на 1 април министърът на защитата Йоав Галант съобщи, че Израел нанася удари по " враговете си в целия Близък изток ".

След тези събития целият район е изправен пред унищожителен спор - предизвести Гутериш. " Сега е моментът да се обезвреди и деескалира ", съобщи той, като прикани за " оптималната въздържаност ".

Макар че " остро осъди " огромната офанзива против Израел, той също по този начин повтори осъждането си на бомбардировката на консулските здания на Техеран в Дамаск по-рано този месец, като прикани за " неотложно преустановяване на тези военни дейности ".

    Време е да се отдръпнем от ръба на пропастта. Изключително значимо е да се заобикалят всевъзможни дейности, които биха могли да доведат до огромни военни борби на голям брой фронтове в Близкия изток.

Гутериш също по този начин прикани за неотложно преустановяване на огъня в Газа, където по данни на локални здравни чиновници през последните шест месеца при израелски удари са починали над 33 000 души.

Западен Йерусалим разгласи война и се зарече да унищожи основаната в линията Газа войнствена формация Хамас, откакто тя извърши неочакван рейд на израелска територия, при който починаха над 1100 души и бяха взети към 250 заложници. По-рано Организация на обединените нации предизвести, че влошаващата се филантропична обстановка и незадоволителният приток на филантропична помощ към Газа водят до гладна гибел измежду разселеното цивилно население на анклава.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР