Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди алчността на

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди алчността на
Коментари Харесай

Гутериш осъди скандалните печалби на големите петролни и газови компании

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш остро осъди " алчността " на огромните петролни и газови компании, които осъществят " скандални " облаги на гърба на някои от най-бедните хора в света, заяви Евронюз.

Гутериш съобщи, че рецесията е породена от нахлуването на Русия в Украйна, и прикани националните държавни управления да обложат с налог големите облаги на фирмите.

" Истината е, че сме очевидци на тези несъразмерни, възмутителни облаги от петролната и газовата индустрия в миг, когато всички ние губим пари ", съобщи Гутериш на конференция във връзка публикуването на третия отчет на Организация на обединените нации за световните последствия от нахлуването на Русия в Украйна.

" Неморално е, че петролните и газовите компании осъществят рекордни облаги от тази енергийна рецесия на гърба на най-бедните хора и общности, освен това с големи разноски за климата.

Затова " приканвам всички държавни управления да обложат с налог тези несъразмерни облаги и да употребяват тези средства за подкрепяне на най-уязвимите в тези сложни времена ", добави той, като настоя, че сходен ход безспорно ще бъде " известен ".

Гутериш пресметна, че през първото тримесечие на 2022 година огромните петролни и газови компании ще осъществят облаги в размер на към 100 милиарда $. С повишението на цените на петрол и газа BP, ExxonMobile, Chevron, Shell и TotalEnergies също оповестиха големи облаги за второто тримесечие.

" Тази нелепа лакомия санкционира най-бедните и най-уязвимите, като в същото време унищожава единствения ни общ дом - планетата ", съобщи Гутериш.

След предходната оценка през юни " последствията от рецесията на покупателната дарба се усещат все по-дълбоко и необятно в целия свят ", се споделя в отчета.

В него се показва, че до края на 2022 година вследствие на войната 345 млн. души в 82 страни може да се окажат в обстановка на продоволствена неустановеност, което е с 47 млн. повече.

" Много разрастващи се страни са потънали в задължения, нямат достъп до финансиране, борят се да се възстановят от пандемията Ковид-19 и може да се окажат на ръба на пропастта ", предизвести Гутериш, като означи " предупредителните знаци за вълна от стопански, обществени и политически разтърсвания, които няма да пощадят нито една страна ".

В този подтекст отчетът, който се концентрира върху " огромната енергийна рецесия ", приканва държавните управления да разпознават най-уязвимите групи от популацията и да им обезпечат " налична " сила.

За да се преодолее тази рецесия, без да се заплашват уговорките за ограничение на световното стопляне, последният отчет на Организация на обединените нации приканва държавните управления да подхващат ограничения за понижаване на търсенето на сила, в това число понижаване на отоплението и климатизацията, понижаване на пътуванията със аероплан, възобновяване на постройките и ускорение на развиването на възобновимата сила. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР