Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Турция за

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Турция за
Коментари Харесай

Генсекът на ООН се просълзи в Истанбул. Какво видя?

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш благодари на Турция за значимата ѝ роля в самодейността за зърнен кулоар през Черно море по време на визитата си през днешния ден в Съвместния координационен център в Истанбул, заяви турската телевизия Хабертюрк.

Преди да дойде в центъра, откъдето се правят инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна, Гутериш посети пристанището Зейпорт в истанбулската община Зейтинбурну, откъдето беше превозен до транспортен съд, очакващ да бъде инспектиран. След инспекцията генералният секретар на Организация на обединените нации отплава дружно с инспектиращата комисия към Съвместния координационен център.

Там Гутериш изрече признателност на Турция за значимата, по думите му, роля в самодейността за зърнения кулоар през Черно море и означи, че друга част от тази пакетна договорка се отнася до безпрепятствения достъп до международните пазари на освободени от наказания съветски храни и торове.

" Вчера бях в Одеса, където гледах по какъв начин товарят транспортен съд със зърно и останах доста впечатлен. Тези артикули ще отидат при хората, които имат потребност от тях. Руските артикули също би трябвало да бъдат предоставени на международните пазари. Ако през 2022 година няма тор, през 2023 година няма да има храна. В момента сме при започване на един доста дълъг развой. И преди съм казвал на Европейски Съюз и Съединени американски щати да не постановат ембарго върху торове и зърнени храни ", съобщи Гутериш, представен от турската частна телевизия НТВ.

" Организация на обединените нации, Турция, Русия, Украйна работим дружно. Видяхме какво може да разкрие оперативната експертност дружно с политическата воля ", уточни той. " Десетки хиляди тонове зърно отиват към местоназначението си ", сподели още генералният секретар на Организация на обединените нации.

" Всъщност товарът на тези кораби не е единствено зърно. Тези кораби са натоварени с вяра ", посочи той и благодари на всички, които способстват за Съвместния координационен център. Винаги може да разчитате за това на поддръжката на Организация на обединените нации за вас, добави Гутериш.

Турският министър на защитата Хулуси Акар, който също приказва пред публицистите, заяви, че от 1 август до момента общо 51 кораба със зърно са потеглили на път, като от тях 27 са тръгнали от украински пристанища, а 24 са влезнали в пристанища на Украйна, с цел да бъдат натоварени със зърно.

Към момента от украински пристанища са осъществени доставки на 656 349 тона зърно и чакаме това число от ден на ден да нараства, сподели Акар.

По думите му до момента Съвместният координационен център реализира сполучливо своите действия.

Акар изрече благодарности по този мотив на министрите на защитата на Русия и Украйна Сергей Шойгу и Олексий Резников, на генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш и на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

" Поднасям благодарностите си с благопожелание тези действия да бъдат значим път, който води в посока към мира ", сподели Акар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР