Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът води

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът води
Коментари Харесай

НАТО води дискусии за начините за прекратяване на войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че Алиансът води интензивни полемики към опциите и методите за преустановяване на войната в Украйна, само че, по думите му, украинците ще дефинират изискванията за мир, а ролята на НАТО е да поддържа Украйна.

Думите му се възприемат като коментар на изявление на началника на кабинета му Стиан Йенсен, който по-рано тази седмица позволи териториални отстъпки от страна на Украйна като част от договорка за преустановяване на войната. Впоследствие Йенсен съобщи, че съжалява за мненията си.

НАТО води интензивни полемики към опциите и методите за преустановяване на войната в Украйна

Алиансът ще поддържа Украйна, до момента в който тя не победи във войната, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в Норвегия, съобщи Ройтерс. Путин подцени НАТО, добави той.

Запитан за украинската контраатака, Столтенберг сподели, че украинците реализират прогрес, само че има доста неустановеност, макар че Украйна постепенно, само че несъмнено си възстановява територията.

НАТО води вътрешни полемики за това по какъв начин да се постави завършек на спора в Украйна и по какъв начин да се реализира мир , сподели още генералният секретар на алианса. От Украйна зависи да реши по кое време ще има подобаващи условия за присъединение към договарянията след съветското навлизане, добави Столтенберг.

" Украинците и единствено те могат да решат по кое време има условия за договаряния и кой може да седне на масата за договаряния и да каже кое решение е задоволително ", сподели той.

Украинците вземат решение какви да бъдат изискванията на мира, ролята на НАТО е да поддържа Украйна, добави генералният секретар на блока.

Думите му се възприемат като коментар на изявление на началника на кабинета му Стиан Йенсен, който по-рано тази седмица позволи териториални отстъпки от страна на Украйна като част от договорка за преустановяване на войната. Впоследствие Йенсен съобщи, че съжалява за мненията си.

НАТО не е разкрил никакви промени в разположението на съветските нуклеарни сили и западният алианс не вижда причина да ни накара да променим личните си сили и метода, по който те са ситуирани, сподели Столтенберг.

Досега не сме станали очевидци на нищо, което да изисква това от наша страна, уточни генералният секретар на НАТО.

Столтенберг сподели още, че страните членки на алианса не би трябвало да стават прекомерно подвластни от Китай за стратегически първични материали.

" Русия рискува война с НАТО в Черно море "

Според някогашния висш главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис, Москва рискува да провокира директен боен спор с НАТО, като прехваща кораби в интернационалните води и се пробва да наложи стопански надзор върху Украйна.

Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента сред 2009 година и 2013 година, ескалацията в Черно море, в това число качването на съветски представители на борда на турски транспортен съд предходната неделя, може да принуди сътрудниците на Киев да се намесят, с цел да предотвратят отслабването на украинската стопанска система.

" Действията на Русия в интернационалните води на Черно море основават действителен риск от ескалиране на обстановката до война в морето сред НАТО и Руската федерация ", сподели Ставридис.

НАТО, добави той, " няма да дава всички оръжия и пари на Украйна единствено с цел да гледа по какъв начин Русия задушава нейната стопанска система с противозаконна обсада " .

Министерството на защитата на Русия удостовери във вторник, че съветски военен транспортен съд е създал предупредителни изстрели преди негови представители да се качат на борда на товарния транспортен съд " Шукрю Окан ", плаващ под флага на тихоокеанската страна Палау, който украинският външен министър дефинира като турски.

От сензитивно естество е въпросът, че инспекцията е станала в югозападната част на Черно море, край крайбрежията на Турция, която е непосредствен сътрудник на НАТО.

Ставридис разкритикува мощно тактиката като " равносилна на пиратство ", защото Кремъл стига все по-далече, с цел да разклати основите на търговията сред Украйна и останалата част от Европа.

Междувременно от фронта в Украйна - и Москва, и Киев оповестиха за бойни триумфи.

Русия разгласи за сполучливо нахлуване в Доценка област

Руското министерство на защитата заяви през днешния ден, че въоръжените сили на страната са осъществили сполучливо нахлуване в украинската Донецка област, предадоха съветските новинарски организации, представени от Ройтерс.

РИА Новости се базира на данни на министерството, съгласно които Украйна е изгубила четири бронетранспортьора " Страйкър ". Това е първият път, в който Русия декларира, че е поразила единици от тези бойни машини, доставени от Съединени американски щати на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според ТАСС въоръжените сили на Украйна са дали 195 жертви. Цитиран е представителят на министерството на защитата - генерал-лейтенант Игор Конашенков.

" На запорожкото направление загубите на съперника се показват в 195 военнослужещи, четири бронетранспортьора " Страйкър ", две бойни машини на пехотата (БМП - бел. ред.), 2 автомобила, артилерийска система М777, създадена в Съединени американски щати, гаубица Еф-Ейч 70, произвеждане на Англия, а по този начин също две гаубици Мста-2 и гаубица Д-20 ", споделя Конашенков.

ТАСС го цитира и за това, че през миналото денонощие съветската противовъздушна защита е прехванала снаряд от реактивна система за залпов огън " Хаймарс " и е свалила 18 дрона на украинските военновъздушни сили .

По думите на Конашенков от началото на така наречен специфична военна интервенция на Русия в Украйна съветските сили са унищожили 459 самолета, 246 хеликоптера, 5805 безпилотни летателни апарата, 431 зенитни ракетни комплекса, 11 349 танка и други бронирани бойни машини, 1144 реактивни системи за залпов огън, 5918 артилерийски оръдия и минохвъргачки, а по този начин също 12 289 бойни единици от специфичната военна автомобилна техника.

И Киев с сполучлива контраатака

Украинската войска също съобщи през днешния ден, че е постигнала нов прогрес в контраофанзивата си против съветските военни елементи на югоизточния фронт, ден след освобождението на село, което беше стратегически опорен пункт на съветската войска, съобщи Ройтерс.

Армията на Украйна разгласи, че нейният прогрес е бил сбъднат на юг от Урожайне, село в Донецка област . Вчера Киев заяви, че то е завзето от украинските сили, които са пробват да употребяват момента като подтик за офанзива на юг - към окупираните територии в посока Азовско море.

" В южното направление на Урожайне те (украинските сили) означиха триумф ", съобщи в ефира на националната телевизия представителят на украинските въоръжени сили Андрий Ковальов, без да дава детайлности.

От 27 юли насам Урожайне е първото село, територията на което Украйна си връща от съветската войска . Този интервал от време е знак за компликациите, които украинската войска среща при напредването си през минираните съветски отбранителни линии, като в това време не получава задоволителна поддръжка от военновъздушните сили, отбелязва Ройтерс. Селото се намира на към 100 километра западно от управлявания от Русия град Донецк.

Ковальов осведоми още, че се водят яростни борби в североизточната Харковска област и към село на изток, близо до Бахмут - град, окупиран от съветските сили през май след месеци на кръвопролития.

" Врагът предприе несполучливи настъпателни дейности в региона на Сенковка в Харковска област и Богдановка в Донецка област. Там се водят съществени сражения ", сподели той.

" По Бахмутското направление въоръжените ни сили не престават с офанзивните дейности на юг от Бахмут ", добави представителят на украинската войска.

Украински военачалник разгласи през вчерашния ден, че Русия нападна по посока на Купянск, град в Харковска област, само че Ковальов сподели, че съветските елементи са били отблъснати от украинските въоръжени сили, както е станало и с съветските офанзиви на север от Бахмут и по посока на град Лиман.

Ройтерс отбелязва, че Русия управлява съвсем една пета част от територията на Украйна , включително Кримския полуостров, по-голямата част от Луганска област и огромни територии от Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Киев споделя, че неговото контранастъпление бележи по-бавен прогрес от мечтаното заради обширните съветски минни полета и солидно укрепените съветски отбранителни линии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР