Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг мисли, че процесът на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг мисли, че процесът на
Коментари Харесай

Столтенберг: Протоколът за интегриране на Македония в НАТО – през първата половина на 2019 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг мисли, че процесът на ратификация може да бъде приключен през първата половина на идната година и тогава да се подпише протокол за консолидиране на БЮРМ в НАТО, сподели той в изявление за гръцкия вестник " Катимерини ".
Столтенберг добави, че всичко зависи от това, по кое време в Македония ще се завършват конституционни промени, само че при визитата му в Скопие е било посочено, че това може да завърши при започване на 2019 година, а незабавно по-късно може да се подпише и протокола за участие, добавя БГНЕС.
С изявлението в „ Катимерини “ генералният секретар на НАТО изпраща обръщение, че и Скопие и Атина би трябвало да извършват отговорностите, произлизащи от Договора от Преспа, че не съществува метод за влизане в НАТО без съглашение за името, само че също по този начин Столтенберг приказва за усещанията и опита от визитата в Скопие.
В отговор на въпрос за визитата в Скопие Столтенберг изясни в детайлности стореното от Македония, наблягайки, че политическият климат там бил доста добър. Според оценката на Столтенберг Договорът от Преспа е компромис, а компромисите постоянно са заболели, само че въпреки това, „ алтернативата за общуване с един спор за името, който блокира и изолира страната от интернационалната общественост, е неприятно за всички.
Попитан какво би станало в случай че договорът мине в Македония, само че не и в Гърция поради позициите на съдружния сътрудник в държавното управление Панос Каменос и на водача на опозиционната „ Нова народна власт “, Столтенберг отговори, че това би сложило под заплаха доверието в Гърция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР