Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес на турския

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес на турския
Коментари Харесай

Столтенберг пред Ердоган: Дойде времето Турция да позволи на Швеция да се присъедини към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през днешния ден на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че „ е пристигнало времето “ Турция да разреши на Швеция да се причисли към Алианса, съобщи Асошиейтед прес, представен от „ Фокус “.

Турция и Унгария са единствените страни членки на НАТО, които към момента не са одобрили официално молбата за присъединение на Швеция.

Столтенберг сподели пред АП, че е призовал Турция да завърши процеса, когато се е срещнал през днешния ден с президента Ердоган в коридорите на срещата на върха за климата КОП28 в Дубай.

„ Срещнах се с президента Ердоган тази заран и повторих, че е време да се завърши процесът по присъединение на Швеция “, уточни генералният секретар на НАТО.

Швеция, дружно с Финландия, реши да подаде молба за участие в НАТО след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган алармира за подготвеност да приключи опълчването си, само че Народното събрание в Анкара към момента не е утвърдил присъединението на Стокхолм.

Финландия публично се причисли към военния съюз през април, само че Швеция към момента чака да стане формален член, макар че, както акцентира Столтенберг, е извършил настояванията на Анкара.

Унгария също към момента би трябвало публично да се съгласи с присъединението на Стокхолм.

Столтенберг не уточни пред организацията по кое време чака процесът на ратификация да бъде завършен.

„ Не мога да дам съответна дата, само че поздравявам обстоятелството, че единствено преди няколко седмици президентът Ердоган съобщи документите за ратификация на турския парламент “, означи той. „ Моето обръщение на срещата през днешния ден беше, несъмнено, че в този момент е моментът да се подсигурява, че Народното събрание ще завърши разискванията си и ще завърши с утвърждението на Швеция като формален член на НАТО “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР