Генералният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова страните

...
Генералният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова страните
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Ще загубим цяло поколение, ако богатите страни не увеличат помощите

Генералният шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прикани страните с развити стопански системи да дават повече запаси на тези с ниски приходи, съобщи Ройтерс. Тя предизвести, че поражда огромно неравноправие в световния напредък, което рискува подхранването на обществено напрежение в идващите години.

“Възможно е да забележим цяло „ изгубено потомство “ или „ изгубено десетилетие “ в бедните страни, в случай че тези опасности се осъществят “, предизвести още тя.

Според нея богатите страни са вложили 24% от Брутният вътрешен продукт за справяне с рецесията с ковид, до момента в който разрастващите се страни са отделили едвам 6%, а тези с най-ниски приходи – единствено 2%. Само една африканска страна – Мароко – към този момент е почнала развой по имунизация на жителите си, добави тя.

Георгиева още изясни, че 50% от разрастващите се страни са изложени на риск от по-голямо закъснение. „ За да се избегнат проблеми, които неизбежно ще обзет световната стопанска система в следствие, богатите страни и интернационалните институции би трябвало да способстват повече. Това не би трябвало да става без бедните страни да търсят непрекъснато преструктуриране на задълженията си и реформиране на стопанските системи си “, добави Георгиева.

Тя към момента събира поддръжка от акционерите на МВФ за одобрение на решението институцията да пусне в обращение своя лична валута, с която да се финансират планове в бедните страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР