Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Рафаел Гроси съобщи, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в Twitter, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, съобщи Франс прес. В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до огромна нуклеарна злополука. Киев и Москва взаимно се упрекват за обстрела на централата.
 
" Дойде този ден. Мисията на МААЕ към този момент е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата нуклеарна централа в Европа ", написа Гроси в Twitter и посочи, че специалистите на интернационалната организация ще дойдат в централата тази седмица.
На фотографията към известието шефът на МААЕ театралничи с екип от десетина души с шапки и жилетки с логото на организацията на Организация на обединените нации.

The day has come, `s Support and Assistance Mission to (ISAMZ) is now on its way. We must protect the safety and security of ’s and Europe’s biggest nuclear facility. Proud to lead this mission which will be in later this week.
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi)

Първоначално Украйна се притесняваше, че сходна задача на МААЕ може да легитимира окупацията на АЕЦ в очите на интернационалната общественост, само че в последна сметка поддържа концепцията. С оглед рисковата обстановка президентът Володимир Зеленски прикани в петък МААЕ да изпрати допустимо най-бързо свои специалисти.
 
Владимир Путин се съгласи задачата да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше изначало. Елисейският замък заяви за това в средата на август след диалог по телефона сред френския президент Еманюел Макрон и съветския държавен глава.
 
Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от съветските войски при започване на март, малко след нападението против Украйна на 24 февруари. Днес близо до нея минава линията на фронта в южната част от страната.
 
В четвъртък Киев заяви, че заради развалени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя още веднъж бе обвързвана с мрежата. В събота украинският оператор " Енергоатом " предизвести за заплаха от приключване на радиация и пожар след нови удари наоколо до комплекса.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР