Генерал-майор Данчо Дяков. Сн. БГНЕС Правителството предложи в сряда президентския

...
Генерал-майор Данчо Дяков. Сн. БГНЕС Правителството предложи в сряда президентския
Коментари Харесай

Съветник на Радев е новият шеф на НСО


Генерал-майор Данчо Дяков. Сн. БГНЕС

Правителството предложи в сряда президентския консултант и някогашен началник на военната полиция генерал-майор Данчо Дяков за нов шеф на Националната работа за защита (НСО).

Назначението бе контрактувано сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, който обществено разгласи, че двамата са се разбрали по въпроса.

Дяков ще размени на поста генерал-лейтенант Ангел Антонов, който подаде оставка откакто прокуратурата стартира инспекция в службата. По неофициална информация Антонов не се ползваше с цялостното доверие на президента Румен Радев. Държавният глава обществено отхвърли да разяснява вероятните злоупотреби в службата, само че се оплака, че към този момент няма действителни пълномощия да постанова надзор на протичащото се в нея.

Освен Данчо Дяков скоро се чака президентската администрация да напусне и секретарят по външна политика Атанас Кръстин. Според неофициална информация той ще е новият български дипломат в Москва.

Смяната на шефа в НСО минава през комплицирана процедура, която изисква координиране сред премиера и президента.

В последните години практиката е сходни рокади в службите да бъдат придружавани с отплата за " пострадалите " - дипломатически пост. Тази традиция се съблюдава и сега.

Смяната на шефа на НСО обаче няма да реши многото открити въпроси към службата, в това число какво става с прокурорската инспекция и неналичието на съответен надзор върху активността й.

Какво ревизира прокуратурата в НСО

Досега нито президентът, под чиято шапка е НСО, нито прокуратурата са коментирали публично каква тъкмо е инспекцията в службата. Тя бе осветена от в. " Труд ", който заяви, че е по сигнали против Антонов, в които се твърди, че той е ловувал в ловното стопанство " Кричим ", а излетите му там са били маскирани като командировки.

Имало и нарушавания в автопарка – родственик на Антонов карал автомобил, възложен на НСО за тест драйв.

Още към назначението на Ангел Антонов имаше скандал заради подозрения, че той не дава отговор на условията за генералски чин. Тогава от президентството дефинираха тези изказвания като " внушения, които не дават отговор на истината и са плод на манипулативно пояснение на нормативната база ".

Ангел Антонов бе основен комисар в Министерство на вътрешните работи, като съгласно държавното управление този чин според Закона за запаса на въоръжените сили подхожда на военното звание " генерал-лейтенант ". Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски декрет.

Ангел Антонов е някогашен шеф на две основни дирекции в Министерство на вътрешните работи по времето на ГЕРБ. Антонов бе непосредствен до някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за началник на " Криминална полиция ".

Безконтролната работа

Президентът Румен Радев изясни предишния месец, че с последните законови промени службата от директно подчинена на президента, е станала работа към президента и той към този момент има по-малко пълномощия. Той може единствено да назначава началника след координиране с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание.

А действителният надзор по закон се реализира от непрекъсната комисия в Народното събрание.

" Така че все още началникът на НСО по закон няма директен шеф ", сподели Радев.

Бившият боен министър и специалист в бранша за сигурност Бойко Ноев обаче разяснява, че по закон НСО е еднолично подчинена на президента и той има всички нужни лостове за въздействие и надзор над нея, както и че носи отговорността за всичко, което се случва под нейния капак.

" Президентът твърди, че няма такива лостове, само че това наподобява повече като тичане от отговорност. Да, правилно е, че има някои двусмислени текстове в закона, само че в случай че това чак толкоз пречи да извършва отговорностите си, той от дълго време трябваше да изиска пояснение от Конституционния съд. Като се имат поради големите компетенции на НСО, тази специфична работа нито ден не би трябвало да виси в юридически вакуум, без зависимост и надзор. Не може институциите да си трансферират отговорността за нея като парещ картоф ", уточни Ноев.

НСО към момента не се е разделила с облика на Управление безопасност и охрана (Пето управление н

След като дълги години НСО работеше без закон и това позволяваше безпардонно държание на чиновниците й, през 2015 Народното събрание най-сетне извади службата от правния вакуум. Но не и от " зоната на здрача ".

Законът освен не реформира службата, само че узакони някои от най-спорните й практики.

След приемането на устройствения закон Националната работа за защита приготви план на устав за използването му и разгласява Етичен кодекс на чиновниците си.

Това нормативно творчество дефинитивно легитимира крайната секретност и отсъствието на съответен надзор, съчетани с привилегии, които трансформират НСО в модерно издание на социалистическия й предходник " Управление сигурност и защита " (УБО).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР