Генерал-лейтенант Георги Вазов съчетава военното с интелектуалното.На 5 януари се

...
Генерал-лейтенант Георги Вазов съчетава военното с интелектуалното.На 5 януари се
Коментари Харесай

Георги Вазов – достойният генерал, който не се прекланя пред политиците

Генерал-лейтенант Георги Вазов съчетава военното с интелектуалното.

На 5 януари се навършват 164 години от рождението на военачалник Георги Вазов, който завладя непревземаемата Одринска цитадела през 1913 година Той произлиза от фамилията на богатия сопотски търговец Минчо Вазов. Негови братя са писателят Иван Вазов, героят от Дойран генерал-лейтенант Владимир Вазов и дипломатът Борис Вазов.

Завършва трикласното учебно заведение в родния си град, а по-късно продължава образованието си в Априловската гимназия в Габрово, от която е изключен през 1876 година поради присъединяване си в училищен протест.

През юни 1878 година постъпва в Одеското пехотно юнкерско учебно заведение, след завръщането си в България е създаден в чин подпоручик през 1880 година Една година по-късно се озовава в Източна Румелия, където става персонален адютант на губернатора Алеко Богориди.

През ноември 1883 година отпътува за Санкт Петербург, където приключва Николаевското военноинженерно учебно заведение, след което е слушател в Николаевската военноинженерна академия, която не съумява да приключи, тъй като се завръща в България и взима присъединяване в отбраната на Съединението (1885 г.). В родината той управлява построяването на предната отбранителна позиция по границата с Османската империя, откъдето би трябвало да пристигна офанзивата против България. Но тя идва от Сърбия. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) взе участие в боевете за Царибродско.

Георги Вазов е русофил по разбиране, което е особено за огромна част от българското общество след освобождението. Затова не е инцидентно, че взима присъединяване в преврата против княз Александър I Батенберг и затова е заставен да емигрира в Русия, където остава до 1898 година, когато на офицерите русофили е позволено да се завърнат в родината.

През 1904 година става шеф на инженерните войски и реализира редица значими структурни промени – усилва железопътните и пионерните дружини, основава мостова тайфа, въздухоплавателно поделение, вкарва безжични телеграфи, ръчни гранати и прожектори.

През 1906 година е създаден в чин генерал-майор, а две години по-късно минава в ресурс по персонално предпочитание.

„ Генерал Георги Вазов се въздържа от присъединяване в политиката, само че има достолепие пред политиците. Той споделя, ние военните имаме друга задача. Ние би трябвало да изпълним националния блян на българите “, съобщи пред БГНЕС историкът акад. Георги Марков, един от най-големите познавачи на Балканските войни.

И в действителност звездният час на военачалник Вазов настава по време на войните за национално обединяване. При експлоадирането на Балканските войни (1912-1913 г.) е назначен за шеф на инженерните войски във Втора войска. Той е шеф на Източния бранш на обсадата на Одринската цитадела. Неговият триумф при завладяването на считаната за непревземаема цитадела се дължи освен на гения му на пълководец и инженер, само че и на проектите на града, които са формирани от майор Димитър Мустаков. Последният в качеството си на българско военно аташе обикаля Одрин превдварително решен като продавач на боза и сформира обстоен проект и карта на града и неговите укрепления. И по този начин на 13 март 1913 година с помощта на уменията и качествата на военачалник Вазов Одринската цитадела пада.

Като министър на защитата през 1913 година взема решителни ограничения за закъснение на настъплението на румънската войска към София, укрепва столицата и трансферира крепостната артилерия за нейната отбрана. „ По време на тези тежки за България дни военачалник Вазов демонстрира темперамент, пробва се да въздейства на развиването на събитията, само че поради недоразумение с военачалник Михаил Савов е изтласкан на назад във времето “, означи акад. Марков.

Повишен е в чин генерал-лейтенант на 5 август 1913 година и малко по-късно минава в ресурс.

Георги Вазов се афишира срещу присъединяване на България в Първата международна война (1915-1918 г.) на страната на Централните сили, не е мобилизиран и не взе участие в нея.

След войните развива дейна социална активност, провежда първата автомобилна линия София-Самоков-Чамкория. Член е на Съюза на запасните офицери.

Умира на 13 август 1934 година след несполучлива хирургична интервенция в София.

Награден е с ордените „ За смелост “ III и IV степен; медал „ Св. Александър “ II ст. и други

„ Генерал Георги Вазов остава в българската военна история като персона. Той е с темперамент и лично мнение, чудесно квалифициран и като боен, и като боеви пълководец “, съобщи акад. Георги Марков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР