Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан обеща да възстанови гражданското управление на

...
Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан обеща да възстанови гражданското управление на
Коментари Харесай

Войник ветеран повежда армията на Судан срещу свой съперник генерал

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан даде обещание да възвърне гражданското ръководство на Судан , само че откакто предишния месец влезе в спор с някогашния си сътрудник във военния прелом, в този момент това наподобява като далечно заричане . Докато военните му самолети нанасят удари по столицата, а войските му се борят с паравоенните Сили за бърза поддръжка на съперничещия военачалник Мохамед Хамдан Дагало , прочут като Хемедти , Бурхан не демонстрира податливост към взаимни отстъпки , написа „ BBC “.

Кризата в страната се развихри , откакто Бурхан към този момент два пъти прекатурна ориста на Судан, като в профил автократа деец – някогашния президент Омар ал-Башир по време на национално въстание през 2019 година, а по-късно спря демократичния преход през 2021 година, като смъкна от власт цивилното държавно управление. Служил лоялно на Башир в продължение на десетилетия, Бурхан се издига в редиците на военните сили в Южен Судан и суданския район Дарфур . Малцина са очаквали, че един ден той ще бъде отпред на „ суверенния съвет “ , основан след рухването на Башир. Хемедти, чиято авторитетна паравоенна група е работила дружно с армията по време на войната в Дарфур, встъпва като заместител на Бурхан в съвета.

Въпреки периодическите прояви на напрежение , те съставляват обединен фронт , а през 2021 година разпускат държавното управление с прелом. Отношенията им, които в никакъв случай не са били близки, се разпадат, защото те се борят за превъзходство , спорейки за изискванията на обещания преход към народна власт и за сливането на Силите за бърза поддръжка с постоянните въоръжени сили, което Бурхан желае да форсира. Преди да избухнат конфликтите на 15 април, Бурхан към този момент се е подготвял за война , до момента в който военновъздушните му сили са набелязвали цели за бомбардировки, настояват военни източници. На този стадий не наподобява допустимо да реализира помиряване .

Разногласия

Военният прелом от 2021 година трансформира Бурхан в последния от дългата поредност от водачи, които са последователи на преврата , управлявали Судан през по-голямата част от историята му след оповестяването на независимостта му от Англия през 1956 година Докато оглавяваше ръководещия съвет с Хемедти като негов заместител, Бурхан обещаваше да съобщи властта с претекста, че гражданското ръководство е „ естественото състояние “ на страната и повтори поетия още през февруари ангажимент за осъществяване на избори тази година.

Продемократичните деятели постоянно са били скептични . Те упрекват него и други военни водачи в убийства на протестиращи и настояват, че задачата на преврата е била да се удължи ръководството на армията – обвинявания, които Бурхан отхвърля . През юли 2022 година той в профил петимата цивилни членове на Суверенния съвет, като съобщи, че армията няма да взе участие в ръководените от интернационалната общественост старания за разговор. Тези, които са се срещали персонално с Бурхан, го разказват като внезапен и раздразним . Езикът му издава гневна злост към рецензията. През април 2022 година той заплаши да изгони пратеника на Организация на обединените нации, който неотдавна беше коментирал политическите разтърсвания в страната, обвинявайки го в „ нагла неистина “ и потвърждавайки, че „ ще го изгони “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР