Генът на човек може да бъде определящ през целия му

...
Генът на човек може да бъде определящ през целия му
Коментари Харесай

10 генетични заболявания, които дъщерята наследява от майката

Генът на човек може да бъде определящ през целия му живот. Генетичната предразположеност към избрани заболявания е значима, само че не е наложително изискване, че и ние ще се разболеем от същото. Като знаем какви са рисковете, навременната профилактика е доста значим фактор, с цел да се предпазим.
Доста постоянно дъщерята може да наследи по линия на майката някои заболявания и по тази причина е належащо да е осведомена авансово с това.
1. Риск от остеопороза
Това е болест на костите, те отслабват и стават по-лесно чупливи. Генът играе огромна роля в това заболяване, по тази причина неведнъж в случай че го има майката, то рискът да го има и щерка й е значителен. След като мине интервалът на менопауза, рискът от това заболяване се усилва доста, тъй като калцият в костната система понижава и това прави нежни и чупливи.
Профилактика и предварителна защита:
Набавете си калций посредством храни, които го съдържат. Комбинирайте го с витамин D. Не спирайте с разходките и не се обездвижвайте.
Постарайте се да намалите или да спрете цигарите, тъй като те форсират унищожаването на калция в тялото ви. Намерете спомагателни добавки, съдържащи калций и ги пийте.
Откажете газираното и намерете време да поспортувате. Не се запускайте и спазвайте хранителни режими. Дръжте непрекъснато тегло при опция.
2. Ревматоиден артрит
Ако майката е страдала от това заболяване, много евентуално е да го съобщи и на щерка й.
За този вид артрит аргументите не са напълно ясни, само че се знае, че при намаляване на имунната система рискът за него се усилва.
Профилактика и предварителна защита:
Не пушете и намалете кафето. Червеното месо също вреди, сменете го. Поддържайте повече устната хигиена, посещавайте постоянно стоматолог. Парадонтозата е фактор, който е обвързван с развиване на ревматоиден артрит.
Консумирайте храни, които съдържат повече витамин Ц. Той ще ви защищити от неприятни възпаления.
3. Прекалено ранно остаряване
Някои гени са отговорни за процесите на стареенето. Те се предават най-вече по линия на майката. Когато една майка наподобява по-стара, в сравнение с е, вероятността това да се случи и при щерка й е огромна.
Профилактика и предварителна защита:
Мажете постоянно кожата срещу слънцеизгаряне и срещу бръчки. Така тя ще е гладка по-дълго време. Яжте повече свежи плодове и зеленчуци.
4. Депресивни положения
Доста хора изпадат в сходни положения. Според последни проучвания, може да се предава по унаследен път. Жените са по-засегнатите, като в случай че не се взимат ограничения, депресията може да стане и хронична. След раждане, депресията е обикновено положение, само че и тя се дължи на генни фактори, наследени от майката.
Превенция и профилактика:
Опитвайте се да спите по-добре, да си лягате по-рано, да се храните умерено и да се разтоварвате. Намерете някой прелестен тип спорт. Спрете да таите отрицателното в себе си. Споделяйте проблемите си и отрицателните страсти по-често с някой добър другар или посещавайте психолог.
5. Глаукома
Неприятно очно заболяване, като от него дамите страдат по-често от мъжете. То може да бъде наследено.
Превенция:
Ходете на очен доктор най-малко на две години, а в случай че имате някакви проблеми с очите - през 6 месеца. Когато минете 60-те години, наложително на половин година си преглеждайте очите. Ако желаете да съхраните зрението си по-дълго, не подценявайте физическата интензивност.
6. Сърдечно-съдови проблеми
Увеличава се риска от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване, в случай че вашата майка има или е имала същите проблеми. Лошият холестерол също може да е генетично завещан.
Превенция и профилактика:
Направете нещо, с цел да смъкнете наднорменото тегло. Не е лесна задача, само че е значима, с цел да не се получат неприятни сърдечно-съдови затруднения. Променете диетата, в случай че не е ефикасна. Спазвайте режим и избягвайте сладко, газирано и тестено. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Контролирайте холестерола и мерете кръвното си най-малко един път дневно.
7. Неприятна мигрена
Жените се оплакват от по-често от мъжете и това е обикновено. Тя също се предава по майчина линия.
Превенция:
Ограничете количеството на алкохолните питиета. Шоколадът и кафето също предизвикат мигрената, по тази причина ги ограничете до най-малко. Пийте повечко течности и навирайте време за отмора по-често. Не стойте директно изложени тук-там със мощна и ярка светлина.
8. Лош сън или бодърствуване
 5-те най-чести заболявания, които може да ни придвижи домашния любим 5-те най-чести заболявания, които може да ни придвижи домашния любим
Домашни любимци за мнозина стават членове на фамилията, пухкави деца, в които притежателите харесват. Трябва обаче да сме наясно, че...
Освен от стрес или неприятен метод на живот, безсънието се оказва, че може да е генетичен фактор. Безсънието е обвързвано с депресията, която също е се предизвиква от гените.
Превенция и профилактика:
Отърсете се от отрицателните мисли преди лягане. Оставете телефона и не гледайте телевизия, директно преди сън. Не преяждайте на вечеря и не се натоварвайте преди лягане. Накарайте организма да свикне да спи тъкмо несъмнено време.
9. Алцхаймер
, позната като болест на Алцхаймер, се среща повече при дамите. За това заболяване няма лек, само че може да се ограничи разпространяването му.
Превенция:
 Хъркането е симптом за подли заболявания Хъркането е симптом за подли заболявания
Хъркането е изключително досадно, най-вече за близките. Оказва се, обаче, че хъркането е доста рисково и сигурно води до съществени пробл...
Контролирайте кръвното и следете холестерола. Намалете цигарите и спортувайте повече. Намалете сладките неща, яжте повече салати и плодове. Четете повече книги и  учете нови занимателни неща, които ви обогатяват и разтоварват.
10. Рак на гърдата и яйчниците
Типично женско заболяване, което е добре да се хване още първоначално, с цел да не се стига до облъчвания и интервенции.
Превенция:
Не пийте алкохол, гледайте да родите децата си по-млади, до към 30 годишна възраст, когато рискът от рак на гърдата е много по-малък. Един път в годината си направете цялостни проучвания.
Ако желаете да сте здрави и вашите другари и родственици също, споделете тази скъпа информация с тях.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР