ГД Национална полиция смята, че предишното ръководство на Агенция Пътна

...
ГД Национална полиция смята, че предишното ръководство на Агенция Пътна
Коментари Харесай

МВР: по договор за 136 млн. лв. за тол системата дори не са обучени кадри

ГД " Национална полиция " счита, че предходното управление на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е направило икономически закононарушения и има данни и за компютърно закононарушение - непозволено сбъднат достъп до осведомителна система. Става въпрос за " златния " контракт за българската тол система.

Това е следващото следствие, което Министерство на вътрешните работи инициира единствено и праща в прокуратурата - такива са да вземем за пример за 53-те млн. лева за " Хемус ", за несъществуващата Детска болница или най-актуалното - обвиняванията в изнудване от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Що се касае до тол системата, от полицията разясняват, че е подписан контракт за 136 млн " за самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане " и така нататък Срокът е 60 месеца, а подписите под контракта са от 23 декември 2020 година

За първите 24 месеца от влизането му в действие на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лева с Данък добавена стойност на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-ия месец до 60-ия ще е в размер на 2 112 291,44 лева с Данък добавена стойност.

Според полицията това е " съображение за хипотетична от проверяващите причина за нанесена вреда в изключително огромни размери на държавния бюджет ".

В рамките на инспекцията...

"... е установено и несъблюдение на контракта от страна на изпълнителя - той не е обучил експерти и е допускал подизпълнител да реализира нерегламентиран, според клаузите на контракта, достъп до данните на системата - по този метод е изпълнен и съставът на член 319а от Наказателен кодекс.

" Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане ", афишират през днешния ден от Министерство на вътрешните работи. В кръга на мрачния комизъм - да им пожелаем триумф.

Ето и цялостния текст на прессъобщението:

ГДНП изпраща в прокуратурата материали от инспекция за ТОЛ системата

Според проверяващите има данни за закононарушение по член 220 от Наказателен кодекс, осъществено от предходно управление на АПИ

Проверката е почнала през месец октомври 2021 година по сигнал за непозволени дейности от чиновници в Националното ТОЛ ръководство. В хода на инспекцията е открито, че бивше управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “ е сключило контракт за самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства. Договорът е подписан на 23 декември 2020 година и е за период от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лева с Данък добавена стойност. За първите 24 месеца от влизането му в действие на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лева с Данък добавена стойност на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до приключване на периода на контракта (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лева с Данък добавена стойност – съображение за хипотетична от проверяващите причина за нанесена вреда в изключително огромни размери на държавния бюджет /престъпление по член 220 от НК/.

В рамките на инспекцията е установено и несъблюдение на контракта от страна на изпълнителя - той не е обучил експерти и е допускал подизпълнител да реализира нерегламентиран, според клаузите на контракта, достъп до данните на системата - по този метод е изпълнен и съставът на член 319а от Наказателен кодекс.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР