„Газпром“ спря доставките на руски природен газ за България на

...
„Газпром“ спря доставките на руски природен газ за България на
Коментари Харесай

Петков и Василев купуват газ с посредник, близък до Кремъл

„ Газпром “ спря доставките на съветски природен газ за България на 27 април. Като причина беше изтъкнато, че нашата страна не желае да прави заплащания в рубли за „ синьото гориво “, както изиска Владимир Путин при започване на април. Тогава той подреди по този начин наречените „ вражески страни “, измежду които е България, както и всички страни-членки на Европейски Съюз, да заплащат в рубли.

Още същия ден, държавното управление в лицето на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов обявиха, че ние разполагаме с различни доставки, като по избавителния проект се работи още от февруари. Малко по-късно стана ясно и името на компанията, която ще ни избави от неналичието на газ. Става дума за компанията МЕТ, която ще ни обезпечи „ синьото гориво “ през май. Завъртането на нейното име в общественото пространство повдигна доста въпроси.

Енергийните специалисти побързаха да напомнят за връзките на МЕТ с съветската страна. Според някогашния ни дипломат в Москва Илиян Василев, тази компания е под мощното въздействие на Владимир Путин и унгарския министър председател Виктор Орбан, и има за цел да затрудни намирането на същинска опция на спрения съветски газ. „ Структурата МЕТ, която се намира под въздействието на Путин и Орбан, е заела обилни потенциали на терминала на регазификация на полутечен природен газ в Гърция, на който разчитаме главно. Идеята е да търсим и купуваме газ от друга газпромовска конструкция, когато самият „ Газпром “ ни спре природния газ. И отново съветски газ “, разяснява енергийният специалист.

Той счита, че обстановката доста се усложнява и от обстоятелството, че шефът на „ Булгаргаз “ е кадър на МЕТ. „ Самата МЕТ е направена от чиновници на „ Газпром “ /по лист утвърден от Алексей Милър/ с право да търгува и съветски газ и финансирана изначало от Газпром, с протекцията на Орбан “, разкрива Василев. Проверка демонстрира, че МЕТ е резервирала потенциалите на терминала в Ревитуса от февруари до края на годината за всеки един месец.

В тази връзка в рядко единогласие енергийни специалисти, бизнес и политици повдигат разумните въпроси: за какво самата „ Булгаргаз “ не е осигурила капацитет; за какво не са подписани контракти за пряк импорт на природен газ друг от съветския. Естествено, тези въпроси остават отворени. Както остава отворена една друга неотдавнашна енергийна договорка на държавното управление – с Gemcorp, за която следствие на авторитетното английско издание „ Файненшъл таймс “ потвърди връзки с съветския политически и бизнес хайлайф, непосредствен до Путин.

В последна сметка пострадалите от цялата тази интервенция ще бъдат българските жители и бизнес. Вместо да купуваме непосредствено природен газ без медиатори по схемите, утвърдени от Европейската комисия, ние ще пълним джобовете на частни ползи. Големите европейски компании към този момент са приели тази скица, тъй като тя не е в несъгласие с европейските правила и тук „ причините “ и героичната поза на държавното управление на Петков наподобява повече от неуместна, тъй като ни води към бездната на мизерията. Цели браншове на стопанската система – химическа, металургична, стъкларска – с десетки хиляди работни места ще бъдат принудени да заплащат до 40% по-скъп газ, макар уверенията на вицепремиера Василев, че нарастването може да е единствено 20%. Това слага под риск тяхното оцеляване в днешната така и така сложна обстановка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР