"Газпром" предприе ход, който може да я освободи от отговорност,

...
"Газпром" предприе ход, който може да я освободи от отговорност,
Коментари Харесай

Газова война. Защо Газпром поиска да бъде освободена от отговорност, ако спре доставките за Германия

"Газпром " предприе ход, който може да я освободи от отговорност, в случай че спре доставките на газ за най-големия немски вносител. Експерти се притесняват, че това може да се случи доста скоро, само че не поради механически аргументи, както твърди Москва. А напълно поради политически. И даже военни.

Последните месеци Русия няколко пъти дава учредения за терзания, че може да спре доставките на газ за Европа и по този начин да провокира енергийна и икономическа рецесия през идващия отоплителен сезон.

Тази седмица европейски вносители на съветски газ оповестиха за още един ход на "Газпром ", който може да се окаже сериозна опасност за енергийната сигурност на континента и по-конкретно на Германия - една от най-силните стопански, само че и най-зависимите от съветски газ страни в Европа.

Става дума за оповестения от "Газпром " така наречен "форсмажор " - стъпка, която оневинява съветската страна по контракта при положение на възпрепятстване на доставките. Според анализатори това е поредна индикация, че съветският газ за Германия може да секне, само че поради политически, не поради механически аргументи, както постоянно твърди Москва.
Ще тръгне ли отново "Северен поток 1 "
Преди дни немската енергийна компания Uniper заяви, че е получила писмо от "Газпром Експорт ", в което компанията афишира "форсмажор " със задна дата за минали и сегашни дефицити в газовите доставки.

Терминът, прочут като "непреодолима мощ ", е общоприета уговорка за бизнес договорите, която планува освобождение от отговорност на страните при рискови условия като война, протест, зараза и други.

В случая не самата Русия продължава публично да отхвърля, че води война в Украйна, определяйки военната си инвазия, почнала на 24 февруари, като "специална военна интервенция ".

"Ние считаме това за безпричинно и публично отхвърлихме изказванието за форсмажор ", заяви Uniper в имейл, изпратен до Асошиейтед прес.

Обявяването на форсмажор не значи безусловно, че "Газпром " ще спре доставките за Германия, по този метод компанията се застрахова, че няма да носи отговорност, в случай че въпреки всичко се стигне до подобен процес. Всичко това се случва на фона на решението на "Газпром " от 11 юли да спре за 10 дни работата на "Северен поток 1 " поради профилактика.

Заявката, че компанията ще претендира снемане на отговорност при дефицит на газ обаче "съвпада с пазарните страхове, че ще се появи някакъв мотив да не се възвърне работата на "Северен поток 1 " след 10-дневната поддръжка ", разяснява икономистът Ханс ван Клееф , представен от Асошиейтед прес.

Известният съветски енергиен специалист Михаил Крутихин пък споделя позицията на Uniper, че в действителност няма основателна причина "Газпром " да разгласи форсмажорни условия.

"Със сигурност не съществува причина от техническо естество, търговски, логистичен или транспортен проблем за доставките на съветски газ от "Газпром " в Европа ", уточни Крутихин в предаването Popular Politics ( "Популярная политика "), рускоезичен канал в YouTube за политически излъчвания.

По думите му "форсмажорни условия може да има, когато нямате опция да удовлетворите клиентите поради условия, които не зависят от вас, а такива няма ". Руският специалист обаче позволява, че Москва може да употребява това за реализиране на свои политически или даже военни цели.
Защо бяха понижени доставките
Един от случаите, които предизвикат опасенията, че Русия може да попречва доставките за Германия, беше отпреди месец. Тогава "Газпром " понижи доставките на газ през "Северен поток 1 " за Германия с 60%.

Компаниятя изясни това с хипотетични механически проблеми, свързани с съоръжение, което сътрудникът ѝ Siemens Energy е изпратил в Канада за главен ремонт. Беше изтъкнато, че връщането на въпросната турбина е било възпрепятствано от западните наказания, наложени поради нашествието на Русия в Украйна.

Става дума за газова турбина, която зарежда компресорна станция. Канадското държавно управление сподели преди повече от седмица, че ще разреши тя да бъде доставена в Германия.

Германски политици отхвърлиха обяснението на Русия за механически проблеми и упрекнаха Кремъл, че това е било политически гамбит, с който да посее неустановеност и в допълнение да увеличи цените на силата.

"Нашата информация е, че това е аварийна турбина, която беше предопределена да се употребява през септември, само че още веднъж вършим всичко допустимо, с цел да премахнем вероятните претексти за съветската страна ", сподели говорителката на Министерството на стопанската система Беате Барон пред кореспонденти в Берлин.

"Ако приказваме за турбината, която се озова в Канада, а по-късно несъмнено отново през Германия ще бъде предадена на "Газпром ", това е изцяло маловажно за доставките на съветски газ за Европа. Защото в компресорната станция осем блока работят, редувайки се ", разяснява и Крутихин.

По думите му, когато една от тези съоръжения откаже заради профилактика или ремонт , тогава всички останали са в положение да поемат нейната работа и да изпомпват газ в размерите, които тръбата може да издържи.

"Така че, когато "Газпром " разгласи, че понижава потока през "Северен поток 1 ", тъй като сякаш не може да получи турбина от Канада, това не беше правилно, тъй като беше изцяло безвредно да продължи да работи ", твърди съветския енергиен специалист.
Има ли опция
В предходни сходни обстановки "Газпром " постоянно е намирала метод да пренасочи нужните количества газ по други направления, с цел да доближат до потребителите в Европа, напомня Крутихин.

Алтернативният маршрут до Германия - газопроводът "Ямал-Европа " през Беларус и Полша, беше неразрешен през май с декрет от съветския президент Владимир Путин като контрасанкция против оператора на полския сектор.

Малко по-рано, в края на април, "Газпром " до Полша и България, откакто те отхвърлиха да заплащат в рубли - изискване, което опонира на подписаните контракти сред доставчика и страните консуматори.

Крутихин акцентира още, че "в украинската посока "Газпром " отхвърля да усили изпомпването през [границата] ", а отхвърли авансово да резервира размери, с цел да покрие дефицита на газ, породен от профилактиката на "Северен поток 1 ".

"Тоест всичко това е направено съзнателно, не по механически аргументи, а по решение на висшето съветско управление ", заключи специалистът.

Той е на мнение, че всичко това може да се пояснява като акт на газова война, само че задачата на Москва в действителност не е да принуди европейците да се съгласят с употребата на "Северен поток 2 ". Този газопровод сега не може да бъде пуснат поради американските наказания.

"Всъщност Русия желае ясно да покаже на европейците, че е належащо да се промени политиката на Европа във връзка с поддръжката за Украйна. Причината може да е единствено една - заповед на съветския президент. Той реши да разгласи газова война на Европа, да изнудва Европа, и каквото и друго да споделя "Газпром ", това е просто опрощение. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР