Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане

...
Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане
Коментари Харесай

Петков след срещата с Драги: "Газпром" дава различни условия на отделните страни от ЕС



„ Газпром “ слага разнообразни условия на страните от Европейски Съюз за разплащане на доставките и те би трябвало да решат дружно този проблем. Това съобщи министър председателят Кирил Петков след срещата с италианския си сътрудник Марио Драги.

Драги е изразил поддръжка за българското искане за обща европейска позиция в договарянията с „ Газпром “.

Преди срещата българският министър-председател разяснява решението на Германия и Италия да се съгласят с оферти от Русия модел на заплащане на газовите доставки, като посочи, че би трябвало да сме горди с позицията, която България е заела – да откажем, както и намирането на по-евтина опция.

„ Не постоянно България би трябвало да е страна, която да следва положителни или неприятни практики. Някой път може да сме и водачи “, разяснява Петков.

След срещата с Марио Драги Кирил Петков разгласи, че е получил поздравления за твърдата си позиция и заричане за поддръжка на българското искане за обща европейска позиция в договарянията с „ Газпром “:

„ При нас имаше безспорен риск при сменянето от евро в рубли. Доколкото разбирам, на много от страните членки им е препоръчано – самото заплащане в евро е задоволително и те не би трябвало да се тормозят въобще от превалутирането. Така че очевидно има разнообразни условия и ние, до момента в който не се обединим дружно, не отворим всичките си контракти и общо обсъдим по какъв начин да се оправим с този проблем, има заплахата да ни играят – обособените страни членки – въз основата на разнообразни условия, което не е добре за целия съюз “.

Причината за другите условия съгласно Кирил Петков е в мащаба на пазарите. На по-големите пазари като Италия и Германия се оферират по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са разнообразни.

В последна сметка концепцията на България ще бъде разисквана на идната среща на европейските водачи през юни.

Като знак на поддръжка Петков изтълкува и обстоятелството, че Италия изпраща в България над 800 души като част от батальона на НАТО.

Тази вечер следва поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, посещаване в църквата „ Санта Мария Маджоре “, където е осветено славянското писмо и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в която ще вземат участие и външните министри на двете страни.

Днес делегацията от Скопие беше призната преди българската от папа Франциск, а в празничния 24 май северномакедонската делегация ще посети базиликата „ Сан Клементе “, където е гробът на Константин Кирил мъдрец.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР