Газпром официално оповести, че планира да резервира капацитет за новата

...
Газпром официално оповести, че планира да резервира капацитет за новата
Коментари Харесай

`Турски поток` ще минава през България, `Газпром` иска капацитет у нас

" Газпром " публично оповести, че възнамерява да резервира потенциал за новата газопроводна инфраструктура у нас - това демонстрира, че втората тръба на " Турски поток " ще мине през България, разгласи министърът на енергетиката Темеужка Петрова пред публицисти.

Съобщението, че " Газпром " има такива планове, е оповестено в съветската осведомителна агенция буквално минути откакто Народното събрание одобри новите промени в Енергийната тактика до 2020 год. Петрова оцени новината като " доста добра ".

Министърът изясни, че държавното сдружение " Булгартрансгаз " организира пазарен тест за да оцени устойчивостта на плана и да ревизира дали има интерес във връзка с реализацията му. По думите на министъра в рамките на първите две необвързващи етапи на теста е деклариран интерес от няколко компании, а в този момент предстои откриването на третата обвързваща фаза.

Позовавайки се на известие от компанията, ТАСС пише, че " Газпром " е заинтригуван от реализацията на плана и чака оповестяването на третата обвързваща фаза, с цел да резервира мощности. " От изискванията, които разгласи " Булгарстрансгаз " в третата обвързваща фаза, ние ще имаме изясненост кой резервира потенциал, какво количество и за какъв брой години ", изясни министърът.

Петрова наблегна, че договорката ще бъде подписана в синхрон с българския закон за държавните поръчки и с европейското законодателство и Третия енергиен пакет, с цел да не бъде пресечен и този план като " Южен поток ". Престои и построяването на самата инфраструктура, която ще бъде заплатена от държавното сдружение " Булгарстрансгаз ".

" Налице е нужда от създаване на първите 11 км от турската граница на българска територия и създаване на газоизмервателна станция. Отделно от това, налице е налична инфраструктура - 151 км, която може да бъде употребена. И настрана от това, би трябвало да бъдат построени 484 км до българо-сръбска граница - това е новата част от инфраструктурата дружно с две компресорни станции ", добави Петрова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР