Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до

...
Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до
Коментари Харесай

Петков каза кога газовата връзка с Гърция ще получи Акт 16

Газовата връзка с Гърция би трябвало да получи Акт 16 до края на август. Това разгласи на брифинг в Министерския съвет министър председателят в оставка Кирил Петков.

" След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция, в този момент имаме прогрес по завършването на документалната част, с цел да влезе в употреба. Имаме Акт 14 ", уточни Петков.

По думите му компанията, която е ангажирана с построяването на интерконектора, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16. " Това е значимо, тъй като действително цената на газа ще падне в допълнение, когато имаме Акт 16. Това ще се отрази директно на живота на хората, тъкмо когато пристигна зимата. През последните 12 години бяхме очевидци на политическото отвращение на ГЕРБ да осъществят този план, което е било срещу националния интерес и напълно в полза на " Газпром ", безапелационен бе министър председателят в оставка.

Той съобщи, че " по този начин наречените евроатлантици са работили прикрито за интереса на " Газпром " предвид на голямата разлика в цената на съветския газ и този от Азербайджан. " Нашето държавно управление потвърди, че този план може да бъде завършен за шест месеца и в случай че идващия месец не се стигне до Акт 16, макар готовността на всички участници в процеса, това ще значи, че сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ ", акцентира Петков.

Енергийният министър в оставка Александър Николов съобщи, че интерконекторът ще разреши освобождение на спомагателни количества газ, съобщи Нова. " Липсата на сходна инфраструктура намаляваше фрапантно опциите за решения за България ", сподели още Николов.

Той разяснява и изказванието на президента Румен Радев, че кабинетът " Петков " оставя след себе си безпорядък в енергетиката. Николов бе безапелационен, че е подготвен да влезе в разговор с всеки, който счита по този начин. И изброи някои от позитивите, които страната ни има в този бранш.

„ България сега е експортьор на ток в мащаб, какъвто не е имало в никакъв случай. Освен това в страната ни има декларирани капиталови ползи за милиарди”, сподели Николов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР