Газовата връзка с Гърция трябва да бъде построена до юли

...
Газовата връзка с Гърция трябва да бъде построена до юли
Коментари Харесай

Енергийният министър: Газовата връзка с Гърция трябва да е построена до юли 2022

Газовата връзка с Гърция би трябвало да бъде издигната до юли тази година, съобщи енергийният министър Александър Николов, който беше изслушан в Народното събрание. По думите му гръцката компания-строител ще би трябвало да заплати компенсации на България поради забавянето на плана.

Гръцката компания строител е поискала ново отсрочване за над 6 месеца за въвеждането в употреба на газовата връзка. България обаче не е съгласна и е изпратила протестно писмо. Поискани са и компенсации за всеки ден закъснение. Договорът сред компанията-строител и компанията, която ръководи газовата връзка, изтече в края на годината.

Газовата връзка сред България и Гърция трябваше да бъде приключена през 2013 година. Строежът ѝ се наложи след газовата рецесия през 2009 година.

В пленарната зала депутатите си размениха нападки за това кой е отговорен за забавянето.

" За съответен бойкот не мисля, че имам право да приказвам. За съответни финансови пропуснати изгоди и настоящи вреди по изчезнала инфраструктура и потреблението на това, че същата не съществува за понижаване на доставките на природен газ от Азербайджан, мога да кажа, че България търпи съществени вреди, които са разпределени сред две компании, две структури. В момента едната доставя по-големи количества, които заместват тези от Азербайджан, другата осъществя пропуснати изгоди за България ", съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

" Според мен е безсмислено да се обвинение едни други и да търсим виновност в тази зала в политическото управление на страната, в случай, че виновността лежи според мен напълно в експертното управление на експертната компания ", посочи Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ.

" Интерконекторът е част от тези планове, които се вършат, с цел да бъдат правени, а не с цел да бъдат направени. Вече стартирам да си пресъздавам чекмеджето с пачките и кюлчетата, който е сборен облик на всички тези неосъществени другояче така наречен прелестно структурирани и готови и проектирани планове ", сподели Виктория Василева от ПГ на " ИТН ".

" Характерното е, че когато се пазят националните ползи, когато има нужда от финансиране или съфинансиране, необичайно е по какъв начин за някои планове незабавно се намират пари, а за други не могат изчакат ", разяснява Драгомир Стойнев от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Фактите са следните - когато имаше политическа воля, турският поток беше построен за 1 година. Въпреки всички затруднения, гръцката газова връзка 12 години не беше построена, тъй като нямаше политическо предпочитание явно тя да бъде построена. Няма друго пояснение ", съобщи Мартин Димитров от ПГ на " Демократична България ".

" Същността на въпроса е, че 12 години България и Гърция не могат да се оправят с един интерконектор, с цел да може един милиард кубика, контрактувани през този интерконектор, да получава България ", добави Рамадан Аталай от ПГ на Движение за права и свободи.

" Фактите са такива, че имаме закъснение освен от наша страна. Това, което коментирахме доскоро ние от " Възраждане " - има огромно закъснение на плана и от гръцка страна ", сподели още Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР