Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли

...
Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ще бъде готова през юли, увери Петков

Газовата връзка с Гърция ще бъде приключена през месец юли и по нея ще потече азерски газ в размер от1 милиарда кубични метра годишно. - това сподели министър председателят Кирил Петков пред кореспонденти.

" Надявам се идната огромна победа, която ще създадем, това ще бъде в месец юли, да отворим гръцката връзка. Всички предвидиха септември, октомври - не, ще бъде отворена през юли месец. Азерски газ ще тече през нея ", увери той.

Премиерът съобщи, че тази седмица ще пътува до Азербайджан, с цел да удостовери количествата азерски газ, които ще бъдат доставени в страната. Очаква се той да потече незабавно след стартирането на газовата връзка с Гърция.

" Аз считам да отида и до Баку в тази седмица, с цел да потвърдим там количествата. Ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат напълно скоро време. Очаквам, сред юли и август този милиард кубични метра да влезе в България, на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, която е в този миг ", изясни Петков.

Той акцентира, че дружно с доставките на американски газ, цената на микса в България още веднъж ще е по-ниска от сегашната на цена на съветския " Газпром ".

" Това, което по едно и също време се опитваме да създадем е микса сред втечнения газ и азерския газ, тъй че междинната цена на доставка да бъде по-добра от тази на " Газпром " с цел да сме сигурни, че българската стопанска система стои конкурентноспособна и диверсифицирана. За всички, които повтарят, че най-лесно е в този момент да се заплати в рубли, какво става, в случай че през зимата, войната продължи в мащабите, в които продължава,а Руската страна реши да спре газа? Ние би трябвало да сме сигурни, че имаме диверсифицирани варианти " уточни Петков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР