Газовата връзка с Гърция се бави повече от 13 години,

...
Газовата връзка с Гърция се бави повече от 13 години,
Коментари Харесай

Да замести изцяло вноса от Русия. Какво ще промени газовата връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция се бави повече от 13 години, само че към този момент е на финалната права. Целта е да влезе в приложимост преди септември. Защо се забави? Защо е значима? Какво ще промени? Отговорът и на трите въпроса е идентичен - тя е основна за края на всякаква потребност от импорт на съветски газ.

България от дълго време можеше да е самостоятелна от вноса на съветски природен газ. Въпросът по какъв начин тъкмо, стана още по-актуален, откакто Русия едностранно спря доставките. Страната към този момент се оправя. Но оня основен план, който би разрешил изобщо да не се постановат незабавни ограничения, още не е подготвен и се бави към този момент повече от 13 години .

През последните месеци строителството на газовата връзка сред България и Гърция обаче отбелязва прогрес и най-сетне се доближава към финала. Българското държавно управление и плановата компания са си сложили за период тръбата да влезе в приложимост преди началото на идващия отоплителен сезон.

Защо това е значимо? В кратковременен проект - тъй като ще разреши на България да внася целия природен газ от Азербайджан , който е договорила. Стратегическото значение на интерконектора с Гърция обаче е доста по-голямо.

“Интерконекторът Гърция-България е може би стратегически най-важният план за обезпечаване на сигурността на газовите доставки освен за България, само че и за целия район ”, сподели пред Свободна Европа енергийният специалист Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

“Газовата връзка с Гърция е извънредно значима, тъй като е единствената солидна връзка с тръба, която доставя неруски природен газ - “Трансадриатическия газопровод ” (TAP) ”, сподели Маргарита Асенова , старши помощник във фондация “Джеймстаун ” във Вашингтон, Съединени американски щати.

А това наподобява е единственият път напред за България, откакто Русия спря доставките на природен газ, а българското държавно управление сподели, че за нов контракт с съветската държавна компания “Газпром ”.
Какво трансформира тази тръба
Основната роля на газовата връзка с Гърция е да разреши на България да получава повече природен газ от източници, разнообразни от Русия.
В бъдеще с помощта на интерконектора може да се замести напълно вноса на природен газ от главния снабдител до края на април за България - Русия.Мартин Владимиров
“В бъдеще с помощта на интерконектора може да се замести напълно вноса на природен газ от главния снабдител до края на април за България - Русия ”, сподели Мартин Владимиров в телефонно изявление. Руската държавна компания “Газпром ” спря да доставя природен газ на България през април, тъй като страната отхвърли да заплаща в рубли - искане на Русия, което опонира на настоящия контракт.

Доскоро България получаваше към 75% от природния газ, който употребява, от Русия. Сега страната се доставя с газ главно от Азербайджан, а през юни се чакат доставки на полутечен газ от Съединени американски щати.

Интерконекторът с Гърция ще свърже България с така наречен Южен газов кулоар . Той свързва газовата мрежа на България с Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP), които доставят газ от находището “Шах Дениз ” в Азербайджан за Европа, и терминала за полутечен газ в Александруполис , който сега се строи.

Това ще разреши на България да получава повече и по-бързо и на ниска цена природен газ от неруски източници - от една страна цялостните количества по контракта с Азербайджан, който е за 1 милиарда куб. м годишно, а от друга - полутечен газ от международните пазари.

България и в този момент може да внася полутечен газ през Гърция - от терминала при Ревитуса през връзката Кулата-Сидирокастро. Количествата, които могат да стигат по този метод до страната обаче са лимитирани поради по-малкия потенциал на тръбата и обстоятелството, че огромна част от потенциал на терминала е запазен от локални компании, споделят специалистите.

“Интерконекторът би трябвало да се преглежда в една по-голяма картина, в която да се доставят по-най-евтиния и най-ефективния метод огромни количества природен газ от световния пазар на природен газ до целия район ”, сподели Мартин Владимиров.

“Интерконекторът Гърция-България е, може да се каже, предпоследната частица за довеждане докрай на коридора север-юг, който свързва Балтийско, Адриатическо и Егейско море. С този план и с стартирането в употреба на терминала в Александруполис, на процедура ще имаме един приключен, интегриран, в случай че не пазар, то най-малко интегрирани газопреносни системи в Централна и Източна Европа. Така районът няма да зависи или напълно от съветски газ. ”

Капацитетът на интерконектора е 3 милиарда куб. м. годишно - почти колкото е годишното ползване на природен газ в България. Предвижда се той да бъде повишен до 5 милиарда куб. м. годишно посредством създаване на компресорна станция в Комотини, Гърция. Вече има диалози за строителството ѝ, а плановата компания счита, че то е търговски обосновано и спомагателният потенциал ще бъде напълнен, и то бързо.

В момента над 50% от потенциала на интерконектора (1,57 милиарда куб. м) са резервирани по дълготрайни контракти:
От “Булгаргаз ” за импорт на азерски газ от находището “Шах Дениз ”;От гръцката компания DEPA ;От италианската компания Edison ;От американската компания Linden .
Свободният потенциал ще се предлага на месечни, тримесечни или годишни търгове на платформите RBP и PRISMA, показаха от плановата компания в отговори до Свободна Европа.

Сам по себе си интерконекторът не подсигурява диверсификация на доставките на природен газ за България, сподели още Мартин Владимиров.

“Нужна е политическа воля да се сключат контракти с различни снабдители ”, сподели специалистът. Той добави, че характерностите на контракта за доставка на азерски газ не се разграничават от тези на контракта с “Газпром ” - той е за период от 25 години, има уговорка “взимай или плащай ”, което значи, че даже България да няма потребност от задачите количества, ще би трябвало да заплати за тях.

”Ще пристигна един миг, в който ние няма да имаме интерес да купуваме азерски газ. Но България няма никаква еластичност ”, сподели още Владимиров. Затова по думите му е основно договорите за доставка на газ отсега нататък да не се подписват на този принцип.
Защо се забави тази тръба
Сигурно се чудите за какво сходен газопровод не е издигнат от дълго време. Всъщност, интерконекторът сред Гърция и България трябваше да бъде подготвен преди години. Но планирането, проектирането и строителството му се забавиха няколко пъти. От момента, в който се появи концепцията за газовата връзка, до момента са минали над 13 години.

Проектът за интерконектора с Гърция е на дневен ред от газовата рецесия през януари 2009 година , когато спор сред Русия и Украйна докара до прекъсване на съветските доставки. Още тогава е подписано съглашение сред Българския енергиен холдинг (БЕХ) и консорциум сред гръцката обществена газова корпорация DEPA и италианската енергийна група Edison. Първият краен период за завършването на връзката беше 2013 година Строителството обаче стартира едвам през 2019 година

В този интервал планът се сблъска с редица спънки - проблеми в договорите сред вложителите, проблеми в плановата компания, забавени процедури, тъжби на съперници на определения строител.
Целта на спънките пред плана беше “да се промотират съветските ползи и съветският газ да продължава да тече към България ”.Маргарита Асенова
Мартин Владимиров вижда в тези пречки пред плана “откровен бойкот ” от бранители на съветските ползи в България. На същото мнение е и Маргарита Асенова. Тя счита, че единствената цел на спънките пред плана е била “да се промотират съветските ползи и съветският газ да продължава да тече към България и района, без да е обезпокояван от никаква конкуренция ”.

Поредното закъснение пристигна през 2020 година Първоначално договорът с компанията реализатор на плана – гръцката J&P AVAX S.A. – предвиждаше интерконекторът да бъде приключен до април 2021 година, а срокът за въвеждане в употреба беше юли 2021 година Компанията обаче изиска удължение на периода по контракта поради пандемията от COVID-19. То беше утвърдено от българското Анексът към контракта планува строителството да приключи до края на декември 2021 година , а тръбата да влезе в употреба до 30 юни 2022 година

И тези периоди обаче не бяха спазени. Като причина за последното закъснение беше посочено закъснение на доставките на нужни елементи за строителството. България изиска неустойки от компанията реализатор.

За съпоставяне - продължението на газопровода “Турски поток ” през България, което е три пъти по-дълго, коства на България 10 пъти повече, а страната, беше издигнато за малко над година по време на третото държавно управление на Бойко Борисов. След като “Газпром ” едностранно спря доставките на газ за България, по тръбата сега тече единствено съветски газ за Сърбия и Унгария.

“Имаше доста малко политическа воля през годините ” за построяването на интерконектора, разяснява Мартин Владимиров. “За разлика от “Турски поток ”, където цялата страна впрегна старания да построи тръбопровода в рекордно бърз период. ”

“Сега обаче към този момент няма излаз ”, сподели Маргарита Асенова. “Това прекъсване на съветския газ за България беше като леден душ за нашето държавно управление, което разбра, че би трябвало да се направи нещо доста съществено, с цел да може България да бъде безусловно самостоятелна от съветския газ в бъдеще. ”
Кога ще е подготвен интерконекторът
През последните месеци работата по интерконектора напредва, откакто темпът на строителство беше “сведен до най-малко ” в края на предходната година министър на енергетиката Андрей Живков.

Строителството е на финалната права - тръбата от Комотини до Стара Загора е издигната и към този момент е в развой на тестване. Газоизмервателните станции първоначално и в края на газопровода също са съвсем приключени. Процедурата по узаконяване стартира.

Предстои решението за узаконяването да бъде в съгласие с Европейската комисия. Проектът би трябвало да получи и документи от редица български институции - Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, Главна дирекция “Инспекция за държавен механически контрол ”, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и други. Освен това следва да приключи строителството на газоизмервателните станции при Стара загора и Комотини и газопроводът да премине редица проби, преди да бъде подготвен за употреба.

Точен период за завършването на газовата връзка с Гърция няма. Изпълнителят към този момент се е забавил след крайния период, записан в контракта, макар че той беше отсрочен няколко пъти. Последният беше строителството да приключи преди 31 декември 2021 година, а газопроводът да влезе в употреба до 30 юни 2022 година Това няма да се случи.

“Основната цел, към която са обединени напъните на всяко равнище, е въвеждането на интерконектора Гърция-България в комерсиална употреба да се случи още преди старта на идващия отоплителен сезон ”, показаха от плановата компания Ай Си Джи Би (ICGB) в отговори до Свободна Европа. По-рано енергийният министър, че е основно тръбата да е в употреба до септември 2022 година

Мартин Владимиров и Маргарита Асенова означават, че този период не е записан на никое място и е допустимо също да не бъде спазен. И двамата специалисти са единомислещи, че колкото по-бързо газопроводът влезе в употреба, толкоз по-добре за България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР