Газопреносните мрежи от Молдова ще се управляват от компанията Vestmoldtransgaz,

...
Газопреносните мрежи от Молдова ще се управляват от компанията Vestmoldtransgaz,
Коментари Харесай

Румънска компания и ЕБВР поемат газопреносните мрежи на Молдова

Газопреносните мрежи от Молдова ще се ръководят от компанията Vestmoldtransgaz, притежавана от Transgaz Romania и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), оповестява MOLDPRES.

Това ще стане допустимо, откакто в понеделник Vestmoldtransgaz подписа контракт за наем на мрежата за транспорт на природен газ с нейния собственик Moldovatransgaz, дъщерна компания на Moldovagaz. За да влезе в действие, договорът би трябвало да бъде утвърден от Националната организация за енергийно контролиране (АНРЕ).

Vestmoldtransgaz ще ръководи мрежата за транспорт на природен газ за интервал от пет години. Също по този начин ще поеме по завещание актуалните контракти за техническо обслужване, подписани от Moldovatransgaz Limited Company, с цел да бъде обезпечена непрекъснатостта на оперативните процеси, свързани с мрежите за превозване на природен газ.

Подписването на това съглашение стана допустимо след изменението през предходната година на законодателството, което разрешава на ANRE да стартира служебно процедура по делене на сдружения в газовия бранш и на някои решения на Комисията за изключителни обстановки от юни и септември тази година.

Така стартира последният стадий от процеса на обособяване или обособяване на активността по даване от активността по превоз на природен газ. Разделянето на фирмите, които създават, придвижват, разпределят и доставят газ, с цел да се избегне монопола и да се обезпечи достъп на всички страни, заинтригувани от инфраструктурата, е част от Третия енергиен пакет, който е ангажимент на Молдова към Енергийната общественост.

Министърът на енергетиката Виктор Парликов приветства постигнатия консенсус за подписването на този контракт , без да е належащо АНРЕ да го постанова с административно решение.

" Само при положение на синхронизиране на пазара на електрическа енергия с континенталния, битовите консуматори въобще няма да усетят тази смяна на пазара на газ. Но това обособяване, което Молдова отсрочва от 2012 година, е голям скок в транспонирането на европейското законодателство и либерализацията, прозрачността на газовия пазар. По този метод ще бъде обезпечен недискриминационен достъп до мрежи за всички компании и в дълготраен проект ще подобрим надеждността на пазара за европейските търговци и снабдители и в дълготраен проект конкуренцията може да генерира и по-добри цени, ", сподели Виктор Пърликов.

Дружеството с лимитирана отговорност Vestmoldtransgaz е сертифицирано от ANRE като оператор на мрежата за транспорт на природен газ , която държи газопроводите Яш-Унгени-Кишинев. Акционери на Vestmoldtransgaz са Transgaz от Румъния със 75 на 100 и Европейска банка за възстановяване и развитие с 25 на 100.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР