Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен

...
Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен
Коментари Харесай

Росен Христов: Чирен е пълен със скъп газ, договорен от предишното правителство

„ Газохранилището в Чирен е цялостно, само че със безценен газ, контрактуван от предходното държавно управление. В момента го вадим по малко, с цел да не усилваме междинната цена на газа в България. Работим и с други заинтригувани страни – газовите асоциации и други търговци, да намерим вид вероятно за обезщетения на този газ, който е на доста високи цени ”, това съобщи енергийният министър Росен Христов  пред Нова тв. 
„ Искрено се надявам цената на газа да продължи да пада световно. Газохранилищата в Европа са цялостни. Това ще принуди продавачите да поддържат налични цени ”, сподели още той. 

Той увери, че най-тежкото е зад тила ни. След решаването на казуса с доставките, страната ни към този момент гони дълготрайни контракти.
 

По-рано през днешния ден Росен Христов показа самодейността за изследване на газовия пазар в района на Югоизточна и Централна Европа. Това стана по време на срещата му с министъра на външните работи на Унгария в Загреб. Идеята е всяка страна да даде информация за нужното й количество газ, както и опциите й за транспорт. Така ще се дефинира къде има потребност от нови газови връзки, както и къде те могат да бъдат увеличени.

„ Срещата мина доста градивно, с огромно наслаждение се включват в нашата самодейност, защото и те търсят опция за диверсификация и сигурност на доставките. Нашето предложение, което показах освен на унгарците, само че и на сътрудниците министри от Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна, е да създадем огромно изследване за потребностите от газ и за съществуващата инфраструктура, която може по различни пътища да го достави. Идеята е да установим какви вложения са нужни, с цел да развием мрежата ", сподели Христов.
Росен Христов разяснява и визията за развиване на електроенергетиката.
„ Тя планува да строим 4 нови реактора, което е обосновано от предстоящото повишаване на ползване на електрическа енергия в България и района. Трябват 2 реактора в „ Козлодуй ” и 2 – в „ Белене ”. Но да вземем извънредно и твърдо решение – трябват обстойни предпроектни изследвания, които ние имаме намерение да предизвикваме, тъй че Народно събрание да вземе умело и финално решение, с цел да знаем по какъв начин развиваме нуклеарната енергетика. Нашата рекомендация е да развием и четирите вероятни реактора ”, съобщи Росен Христов.
„ Белене ” има съоръжение, имаме намерение да създадем разбори какво и по какъв начин може да се построи със съществуващото съоръжение. Казвам го във връзка със спекулациите, че ще го продаваме на Украйна. Имаше проявен интерес, само че ние отговорихме, че изследваме по какъв начин да го използваме в България ”, разяснява Христов.
Запитан дали има сериозен проект Б за доставка на свежо нуклеарно гориво, министърът удостовери. „ И с „ Фраматом ” и с „ Уестингхаус ” са действителни неща, имаме подписани съглашения, продължаваме да ги развиваме ”, сподели Росен Христов. Горивото било безвредно, а цената – сравнима с съветската цена.
Относно плана за фотоволтаични централи на територията на „ Мини Марица изток ”, Росен Христов увери, че всички хора, които сега работят там, ще запазят работните си места. Централите ще се строят на свободни територии. „ По време на градежа ще има още сред 2000 – 3000 работни места, а по време на употребата – 1000 ”, сподели министърът.
 
Източници: Нова, " 24 часа "
 
07 Март 202342607 Март 202323507 Март 2023134207 Март 202357207 Март 202345907 Март 2023520КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023154028 Фев 2023107904 Март 2023112603 Март 20232440
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР