Газът в Европа продължава да поскъпва за трета поредна сесия

...
Газът в Европа продължава да поскъпва за трета поредна сесия
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва над 150 евро за мегаватчас

Газът в Европа продължава да нараства за трета поредна сесия на търговия, надвишавайки ценовото ни от 150 евро за мегаватчас, защото вълната от извънредно студено време в северната част на континента покачва потреблението на горива и тества европейската резистентност във връзка с историческата енергийна рецесия.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през януари 2023 година скочиха за малко при започване на търговията в четвъртък с 6,5% до 159 евро/MWh, преди да последва известна стабилизация през обедната европейска търговия към равнище от 153 евро, което съставлява покачване с над 2% в границите на деня.

От Лондон до Латвия се чака температурите да паднат под точката на заледяване през идващите дни, демонстрират прогнозите.

Това е първото същинско тестване през зимния сезон за поставената напрегнат енергийна и газова мрежа в Европа, съпроводено от спад на вятърната сила и нуклеарно произвеждане в Швеция и Франция поради спирания.

„ Всичко се дължи на студената вълна, която покачва търсенето на отопление, както и съществуването на ясното синьо небе, сочещо към по-слаба вятърна интензивност и по-голяма взаимозависимост от газ “, уточни пред Блумбърг ръководителят на тактиките за стоковите пазар в Saxo Bank - Оле Хансен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР