Газът поевтиня на борсите в Европа в началото на Новата

...
Газът поевтиня на борсите в Европа в началото на Новата
Коментари Харесай

Газът на борсите в Европа най-евтин от началото на инвазията в Украйна


Газът поевтиня на тържищата в Европа при започване на Новата година до най-ниските равнища от началото на съветската военна инвазия в Украйна.

В началото на търговията през днешния ден краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF се намалиха до 70,30 евро за мегаватчас - най-ниска цена от 21-февруари 2022 година Последва обаче леко повишаване до 77 евро за мегаватчас. Въпреки това газът в Европа се търгува с повече от 75% под рекордните равнища от близо 350 евро/MWh, достигнати в края на август 2022 година

Поевтиняването на природния газ в Европа в този момент се изяснява главно с извънредно мекото време за сезона, рекордния импорт на полутечен природен газ и запълнените приблизително над 83% газохранилища в Европейски Съюз, написа БНР.

Освен това, нарасналото произвеждане на вятърна електрическа енергия и по-малкият експорт за прилежаща Франция, разрешиха на Германия да запълва газовите си складове за осми следващ ден.
 Русия предложи газов съюз на две страни от района, към този момент отговор няма
Русия предложи газов съюз на две страни от района, към този момент отговор няма

Предложението още не е завършено публично, споделиха от Казахстан

В същото време, доставките от Русия по тръбопровода през Украйна са постоянни, а прогнозите за времето сочат естествени до над междинните температури в Европа и при започване на януари.

Все отново, поради че по-голямата част от зимата следва, има опасности от настъпването на рискови студове. При такава обстановка, нескончаем късен зимен мраз може да изтощи запасите от природен газ в Европейски Съюз и да " катапултира " нагоре цените на синьото гориво.

Предприятията за комунални услуги също по този начин скоро ще би трябвало да стартират да възнамеряват разноските си на синьо гориво, с цел да избегнат още веднъж дефицит на газ през идната зима.
 Германия пуска в употреба първия си плаващ терминал за полутечен газ
Германия пуска в употреба първия си плаващ терминал за полутечен газ

Оператор на терминала е концерна Uniper
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР