Гъстото строителство и липсата на зелени площи в градовете са

...
Гъстото строителство и липсата на зелени площи в градовете са
Коментари Харесай

Експерти: Гъстото строителство повишава температурите

Гъстото строителство и неналичието на зелени площи в градовете са причина за горещините, които стават все по-ожесточени, настояват специалисти и приканват да се строят по-екологични здания.

Климатологът Баръш Йонол, доцент от Истанбулския механически университет (İTÜ), осведоми за резултата на " топлинния остров " в обява в обществените мрежи.

" Повърхностните температури над 40 градуса по Целзий в Истанбул на 17 август по обяд доближиха 50-55 C в гъсто застроените региони ", сподели Йонол, представен от “Хюриет “.

Някои специалисти също показват, че този резултат води до повишение на температурата изключително в регионите на столичния град Истанбул, където жилищното строителство е гъсто.

" Строителството и асфалтът в Истанбул предизвикват повишение на температурата с 4-5 С. Небостъргачите, асфалтовите пътища и неналичието на зеленина са причина за резултата на топлинния остров в града ", сподели Орхан Шен, прочут метеоролог, пред вестник „ Миллиет “.

Заявявайки, че резултатът на топлинния остров даже в регионите на Истанбул, ситуирани наоколо до крайбрежията на Босфора, Черно море и Мраморно море, се е покачил с 3 C, Селахаттин Инджечик, професор от İTÜ, сподели: " Тази цифра се усилва във вътрешните елементи на града и гъсто застроените квартали. Този проблем ще продължи, до момента в който не използваме материали, които ще понижат този резултат, и не планираме по съответния метод ". Той добави, че единственият метод да се направи това е да се усилят водните басейни, зелените площи и да се строят " зелени здания ".

Зеленото строителство е практиката за основаване на структури и потребление на процеси, които са екологично виновни и ресурсно ефикасни през целия витален цикъл на постройката - от разположението до проектирането, строителството, употребата, поддръжката, обновяването и деконструкцията.

Отбелязвайки, че този резултат се демонстрира и през зимата, Адил Тек, професор от университета Богазичъ, съобщи: " Въпреки че температурата в Истанбул не е рискова, влажността е висока спрямо предишното, което се дължи на системата на ниско налягане, която ще продължи до 15 септември. "

" Ако не бяха Босфорът и черноморското крайбрежие, истанбулчани съвсем нямаше да могат да дишат ", добави специалистът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР