Гаслайтингът е форма на манипулация, която може да окаже изключително

...
Гаслайтингът е форма на манипулация, която може да окаже изключително
Коментари Харесай

Гаслайтинг и други манипулативни тактики във връзката, за които да внимавате!

Гаслайтингът е форма на операция, която може да окаже извънредно отрицателно влияние върху индивида, към който е ориентирана.

В последните години от ден на ден се приказва за психическото здраве и за резултата от токсичните/нездравословни връзки върху него. Ето за какво терминът „ гаслайтинг “ стана толкоз известен. Гаслайтингът е форма на операция във връзката, като доста постоянно към тази тактичност се употребяват и други манипулативни техники за надзор над мислите, страстите и дейностите на другия човек.

Колкото по-добре сте осведомени с тези форми на операция, толкоз по-лесно ще ги разпознавате. Всяка сходна манипулативна тактичност, изключително употребена в по-дълъг интервал от време, може да бъде извънредно нездравословна за психическото ви здраве. Ето и кои са най-честите форми на операция във връзката, за които би трябвало да внимавате:
Гаслайтинг
Главната цел на гаслайтингът е да подкопае усещанията и спомените на човек, карайки го да се усеща като че ли не може да разчита на здравия си разсъдък. Манипулаторът може да отхвърли или изопачи обстоятелствата, да накара колегата си да се съмнява в личната си действителност или да сложи под въпрос преценката му. Това може да докара до комплициране, подозрение в себе си и възприятие на изтощение.
Емоционално изнудване
Емоционалното изнудване включва потребление на виновност, боязън или позор, посредством които манипулиращият кара своя сътрудник да направи това, което той желае. Манипулаторът може да заплаши да приключи връзката или да употребява различен прочувствен напън, с цел да управлява дейностите на половинката си.

 Добави изложение
Мълчаливо наказване
Мълчаливото наказване е друга форма на прочувствена операция, при която манипулаторът употребява безмълвие и игнориране като метод да накаже или управлява своя сътрудник. По този метод манипулаторът има за цел да наложи властта си, карайки другия човек да се усеща подценен и копнеещ още веднъж за вниманието му.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР