Гърция увеличава дотацията за цените на тока и въвежда специален

...
Гърция увеличава дотацията за цените на тока и въвежда специален
Коментари Харесай

Цените на тока: Как Гърция подкрепя своите граждани


Гърция усилва дотацията за цените на тока и вкарва специфичен налог върху облагите на енергийните сдружения. За семействата с ниски приходи има специфична финансова поддръжка. Недоволството обаче остава огромно.

Гърция започва лична самодейност, самостоятелна от Европейски Съюз, с цел да отбрани семействата от внезапно покачващите се цени на силата. Това разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис в тирада по малкия екран. Правителството ще таксува с 90% спомагателните облаги на енергийните компании от юли нататък.
Редакцията предлага
Така Гърция косвено вкарва таван за цените на електрическата енергия, съобщи още министър-председателят.

Финансови помощи

Освен това ще получават по-голяма финансова поддръжка. Тя ще бъде изплатена със задна дата от декември предходната година. Предвижда се страната да заплати 60 % от спомагателните разноски, които фамилиите трябваше да поемат поради увеличените цени и енергийната рецесия от последните месеци.

Правителството стартира да субсидира сметките за електрическа енергия на фамилиите с ниски приходи още от август 2021 година. През есента дотациите бяха увеличени поради продължаващото повишаване на цените.

Недоволство в обществото

Въпреки това, в края на април доставчиците на електрическа енергия започнаха да стопират тока на повече от 26 000 семейства поради неплатени сметки. Недоволството в обществото и натискът върху държавното управление за предприемане на контрамерки остават високи.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Това селце е родината на узото
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР