Гърция ще завърши продажбата на оставащите ѝ дялове в пет

...
Гърция ще завърши продажбата на оставащите ѝ дялове в пет
Коментари Харесай

Гърция събира рекордни приходи от приватизация

Гърция ще приключи продажбата на оставащите ѝ дялове в пет банки, избавени по време на дълговата рецесия преди десетилетие. С това държавното управление ще получи рекордни доходи в историята от продажба на държавни активи. Това е спомагателен знак за икономическото възобновяване след рецесията, при която стопанската система се сви с една четвърт, безработицата скочи, страната съвсем изпадна от еврозоната, а митинги бушуваха по улиците.

След години на относителна непоклатимост вложителите се завърнаха. Държавата неотдавна продаде своя дял в три огромни гръцки банки, набирайки над 2 милиарда евро. Последната продажба на 27% дял в Piraeus Bank беше презаписана осем пъти, което приказва за голям интерес.

Имахме забележителен интерес от доста вложители и по тази причина се стремим да приключим този развой до края на годината “, разяснява в изявление за Reuters финансовият министър на Костис Хацидакис.

Гърция има обвързване да приключи продажбите им до края на 2025 година, само че реши да работи по-бързо. Тази година страната ще продаде останалите 18.4% в най-големия заемодател в страната – National Bank – и 72% дял в по-малката Attica Bank.

Установихме, че няма причина да се бавим “, показва още министърът.
Рекордни продажби
Миналата година Гърция си възвърна статута на капиталов клас след 13 години в категорията „ отпадък “ и стартира процеса на освобождение от избавените банки.

Тя остава най-задлъжнялата нация в еврозоната, само че дясноцентристкото държавно управление на премиера Кириакос Мицотакис, което завоюва втори мандат предходната година, следи интервал на възобновяване.

Правителството чака да набере рекордната сума от 7.1 милиарда евро от 10 приватизации.

Миналия месец държавното управление продаде 30% от интернационалното летище в Атина при първично обществено предложение за 790 млн. евро. Тази година чака да събере към 4.6 милиарда евро от концесионни покупко-продажби за два платени пътя и възнамерява да продаде дялове в пристанища на остров Крит и в Централна Гърция.

Икономиката на Гърция се разшири с 2% през предходната година, малко под прогнозите на Министерството на финансите, само че към момента доста над междинното за еврозоната от 0.4%.

Ведомството чака тази година напредък от 2.9%, подсилен от туризма, увеличените вложения и вътрешното търсене.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР