Гърция ще внесе в парламента договор за присъединяване на Македония

...
Гърция ще внесе в парламента договор за присъединяване на Македония
Коментари Харесай

Гърция ратифицира присъединяването на Македония към НАТО в идните дни

Гърция ще внесе в Народното събрание контракт за присъединение на Македония към НАТО за ратификация " през идните дни ". Това разгласи представителят на гръцкото държавно управление, с което ще бъде приведена в деяние смяната на името на страната на Северна Македония, оповестява " Асошиейтед прес ".

След като гръцкият парламент ратифицира протокола на НАТО, гръцкото външно министерство ще осведоми външното министерство на Македония за резултата, ход, който автоматизирано ще приведе в деяние смяната на името, уточни представителят на държавното управление Димитрис Цанакопулос. Той не е показал съответна дата.

Преспанското съглашение за името на Македония постави завършек на 27-годишен спор сред двете съседки, който държеше някогашната югославска република отвън НАТО и Европейския съюз. Гърция твърди, че потреблението на името " Македония " допуска териториални искания към личната ѝ северна област, носеща същото име и че узурпира гръцката история и просвета, като поради този проблем тя блокираше опитите на съседката си да се причисли към НАТО.

По думите на Цанакопулос, близо 30-годишният спор е довел до растеж на " чудовището на лъжите, национализма и крайния исторически ревизионизъм " в Гърция. Ратифицирането на съглашението от гръцките депутати на 25 януари беше " исторически крайъгълен камък за мира, съдействието и стабилността на Балканите ", сподели той по време на конференция, добавяйки, че съглашението възвръща " водещата роля на Гърция на Балканите ".

Ратификацията на съглашението " символизира успеха на политическата храброст и уважението към историята на страната над опортюнизма, национализма, възползването от патриотизма и търговията с ненавист ", добави той.

Споразумението беше посрещнато с яростна съпротива от мнозина в двете страни, като критиците упрекват съответните си държавни управления в правенето на прекалено много отстъпки на другата страна.

След като съглашението влезе в действие, Македония ще има 5-годишен интервал, с цел да приложи доста от практическите промени, които би трябвало да направи, в това число промяна на регистрационните номера на транспортните средства и издаване на нови паспорти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР