Гърция се върна към растеж, макар и скромен, който ще

...
Гърция се върна към растеж, макар и скромен, който ще
Коментари Харесай

МВФ продължава да е обезпокоен заради дълга на Гърция

Гърция се върна към напредък, въпреки и непретенциозен, който ще продължи и през 2019 година, само че рисковете от утежняване на конюнктурата не престават да са обилни. Това сочи оценката на Международния валутен фонд (МВФ), който продължава да се съмнява, че страната може да разчисти дълготрайния си дълг.

Гръцката стопанска система, която излезе от криза през 2017 година, постигайки повишаване от 1,7 на 100, би трябвало да се усили с 2 % тази година и с 2,4 на 100 през 2019-а, се показва в оповестената през днешния ден годишна оценка на стопанската система на страната на МВФ.

Високата безработица би трябвало постепенно да понижава от 21,5 на 100 за предходната година до 19,9 на 100 през 2018-а и до 18,1 на 100 през 2019 година.

Този прогрес обаче е изправен пред обилни опасности, акцентират специалистите на Фонда, имайки поради стягането на кредитирането, политическия календар в страната и заплахата от " отмалялост от промените ".

След подписването през юни на съглашение за излизането на Гърция от стратегиите за подкрепяне, които работят от осем години, редица високопоставени чиновници на Фонда се притесняват дали страната ще може да почисти отговорностите си в дълготрайна вероятност, отбелязва Агенция Франс Прес.

Тези членове на управителния съвет на Фонда акцентират нуждата оценките да се вършат въз основа на реалистични хипотези за растежа и бюджетните цели.

Споразумението с европейските кредитори планува облекчение на дълга на Атина (178 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната и е най-високият в Европа) посредством удължение на интервалите на изчистване на отговорностите, с цел да се подсигурява доверието на пазарите във опциите на страната да се оправи със отговорностите си.

В отчета си МВФ признава, че въпреки ограниченията за облекчение на дълговото задължение да отварят достъпа до финансиране в средносрочна вероятност, то подобряването на задлъжнялостта на страната мъчно може да резервира този ритъм.

Без в допълнение облекчение на дълга, би могло да се окаже, че Атина мъчно ще резервира достъпа си до финансовите пазари в дълготрайна вероятност, предизвестява още веднъж МВФ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР