Гърция постави срок на здравните работници: те трябваше да се

...
Гърция постави срок на здравните работници: те трябваше да се
Коментари Харесай

Гърция: 7000 здравни работници са уволнени, защото не искат да се ваксинират


Гърция сложи период на здравните служащи: те трябваше да се имунизират до 1 септември. Сега стана ясно, че след тази дата 7000 са били уволнени, тъй като са отказали ваксина. Може ли Гърция да си го разреши?

Протести против имунизациите в Гърция

Елизабет Палиура до наскоро е работила като санитарка в Университетската клиника в Атина. Миналата седмица е била освободена от работа, тъй като е отказала да се имунизира против ковид. „ По-добре да остана без работа, в сравнение с да се имунизирам. В демократичния свят се позволяват разнообразни отзиви ", изясни пред телевизия „ Мега " решението си Палиура, която е майка на четири деца. Тя твърди, че множеството от някогашните ѝ сътрудници са били имунизирани с „ опрян револвер до гърдите ", споделя организация ДПА.

Без работа, тъй като не желаят да се имунизират
Редакцията предлага
В Гърция предходната сряда (1 септември) изтече срокът, в който здравните служащи наложително трябваше да се имунизират. В съвсем всички лечебни заведения неимунизираният медицински личен състав беше освободен от работа. Два дни след приключването на периода здравният министър Танос Плеврис заяви, че към 7000 здравни служащи са били освободени от системата заради тази причина, показва ДПА в обявата си.

Освен здравните служащи, в Гърция на наложителна имунизация подлежат и военните. От средата на септември неимунизираните към този момент ще би трябвало да заплащат сами тестванията за Ковид-19. Работодателите пък имат право да изискват от своите служащи и чиновници до два теста седмично.

Причините за непопулярната мярка със наложителната имунизация са най-много стопански. Страната просто не може да си разреши нов локдаун. В същото време Гърция се намира в четвъртата вълна на пандемията. Междувременно заболеваемостта спадна до под 200 нови инфекции на 100 000 души население, само че интензивните отделения са запълнени до 70% от потенциала си. 90% от пациентите в тях са или неимунизирани, или единствено с по една доза ваксина. Средно дневно биват приети в болница по 240 души, излиза наяве от седмичната информация. Дали на този декор е рационално Гърция да се лишава от хиляди здравни служащи единствено тъй като не са се ваксинирали? Правителство в Атина е уверено в правотата си.

" Това е недопустимо "

Според изявления в гръцките медии, до момента към 20% от личния състав на лечебните заведения са отказвали да се имунизират против ковид, само че малко преди приключването на периода на 1 септември огромна част от тях въпреки всичко са решили да се ваксинират. По последни оценки към 10% от медицинския личен състав към момента не са имунизирани. Според здравния министър Танос Плеврис, в една от лечебните заведения условието за наложителна имунизация е вдигнало квотата на имунизираните от 35 на 87 %.

За да не се допусне дефицит на личен състав, държавното управление наложи краткотрайна възбрана за прилагане на заплатен отпуск на здравните служащи в държавните лечебни заведения. Това ограничаване важи от началото на септември. В момента управляващите обмислят въвеждането на наложителна имунизация и за други специалности в публичния бранш, написа ДПА.

За доста хора като Елизабет Палиура обаче тези ограничения са изцяло неприемливи. „ Пациентите, които идват при нас, също не са имунизирани. Защо тогава тъкмо аз в този момент съм без работа? Сякаш ни санкционират. "

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Санторини: оттук насетне островът ще е друг
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР