Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на

...
Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на
Коментари Харесай

Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България

Гърция поддържа силите на НАТО, ситуирани в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в сходство със отговорностите си за присъединяване в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха задействани незабавно след съветската инвазия в Украйн, съобщи БГНЕС.
Прехвърлянето е значително част от централното решение на НАТО да поддържа България и Румъния, двете съществени източноморски страни на Алианса в Черно море.
Разполагането на гръцка техника и личен състав в България стартира в петък и ще завърши в идващите дни.
По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния персонален състав и съответните командни връзки, които се състоят от към 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се употребяват от Гърция, Германия и Финландия и са в положение да работят при неподходящи условия и на сложен терен. Те се състоят от транспортно средство вид Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, в случай че е належащо.
В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, оповестява „ Катимерини “ и напомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски чиновници и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, в това число танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „ Тракийско съдействие 2022 “ в Петрохори, Ксанти в средата на Март.
Междувременно външният министър Никос Дендиас беседва по телефона с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба в петък и разгласи, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.
По-рано, в изявление за Skai, Дендиас сподели, че по време на срещата си с съветския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е имал усещането, че неговият сътрудник не е знаел за идното навлизане в Украйна.
Дендиас означи, че Лавров е показал скупчването и натиска на съветските войски по границите на Украйна като средство за увещание на Киев да вземе съответни решения, които съветската външна политика би желала.
По отношение на ревизионизма, проникващ в съветската инвазия в Украйна, той сподели, че концепцията е претърпяла тежък удар.
„ Демокрациите като цяло се опълчват на ревизионизма “, сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР