Гърция подкрепи днес призива на левия боливийски президент Ево Моралес

...
Гърция подкрепи днес призива на левия боливийски президент Ево Моралес
Коментари Харесай

Гърция подкрепи призива на Ево Моралес за диалог във Венецуела

Гърция поддържа през днешния ден апела на левия боливийски президент Ево Моралес за реализиране на съглашение посредством договаряния за решаването на тежката политическа и финансова рецесия във Венецуела, съобщи Асошиейтед прес.

Редица европейски страни са измежду 50-те страни, в това число Съединените щати, които поддържаха водача на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо против президента Николас Мадуро. Тези страни от Европейски Съюз приканиха за президентски избори, които да решат проблемите във Венецуела. Партията на гръцкия министър председател Алексис Ципрас СИРИЗА обаче има другарски връзки с левите партии от Южна Америка и изрази поддръжка към Мадуро.

Моралес се срещна през днешния ден с Ципрас в Атина при едно от редките си визити в Европа и прикани гръцкия министър председател да окаже напън в Европейски Съюз за договаряния сред венецуелското държавно управление и опозицията, с цел да се излезе от рецесията.



"Изразих съществено безпокойствие във връзка със обстановката във Венецуела, където финансовата и филантропичната рецесия се задълбочават ", съобщи Ципрас.

"Единствената алтернатива в околните дни е разговор, включващ всички страни - от държавното управление и опозицията - да седнат на една маса, с цел да спрат ескалацията на рецесията и да избегнат възможен кървясъл цивилен спор ".

Боливийският президент акцентира по-рано през днешния ден, че вмешателство във вътрешните работи на друга страна не предвещава нищо положително. "Историята учи, че има доста интервенции извън, като случая с Либия и Ирак, и те в никакъв случай не са дали решение ", сподели Моралес след среща с гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

"Тъкмо противоположното, това унищожи демокрацията ", сподели боливийският президент.

Моралес е един от дребното латиноамерикански водачи, подкрепящи озовалия се в мъчно състояние Мадуро, чиято страна се намира в филантропична рецесия, отбелязва Ройтерс.

"Единственото решение е разговор и това е, което европейските страни би трябвало да поддържат ", уточни Моралес.

"Опозицията във Венецуела би трябвало да седне на една маса с формалните управляващи на тази страна за разговор и да откри решение ", добави боливийският президент.

Наричайки Ципрас "моя брат Алексис ", боливийският водач съобщи, че е изискал поддръжката на Гърция в сложните търговски договаряния сред Европейски Съюз и страните от Южна Америка. Той сподели, че неговото държавно управление ще получи препоръки от специалисти в Атина за това по какъв начин да реализира "туристическото знамение " на Гърция - страна с население от 10,7 милиона души, която беше посетена от над 30 милиона туристи предходната година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР