Гърция отива на предсрочни избори. Те ще се проведат на

...
Гърция отива на предсрочни избори. Те ще се проведат на
Коментари Харесай

Гърция отива на предсрочни избори

Гърция отива на предварителни избори. Те ще се проведат на 25 юни или 2 юли, оповестява „ Катимерини “.

Това стана ясно след извършените в неделя парламентарни избори, при които нито една партия не взе болшинство.

Консервативната партия „ Нова народна власт “ на премиера Кириакос Мицотакис завоюва безапелационна победа, само че без задоволително парламентарни места, с цел да сформира държавно управление.

Премиерът уточни, че ще търси втори избори с вярата да консолидира успеха си, без да има потребност от съдружен сътрудник.

„ От на следващия ден ще последвам всички конституционни процедури, само че подкрепям твърдото си мнение, че математиката на пропорционалното посланичество е сходна на партийна търговия и води до задънена улица, сподели Мицотакис. Без подозрение политическото земетресение, което се случи през днешния ден, ни приканва всички да ускорим процеса за дефинитивно държавно решение, с цел да може страната ни да има опитна ръка отпред допустимо най-скоро. “

Според сегашните правила, за болшинство са нужни 300 места в Народното събрание.

Новото гласоподаване, ще се организира с нов изборен закон, който дава бонус места на спечелилата партия, което я прави по-лесно да сформира държавно управление сама.

40, 80% завоюва партията „ Нова народна власт “, следвана от „ Сириза “ на някогашния министър председател Алексис Ципрас с 20, 6%..Ципрас към този момент изрази отчаяние от резултата.

Разпределението в Народното събрание ще е следното: 146 места за „ Нова народна власт “; 71 места за СИРИЗА и 41 места за ПАСОК.

Изборите в неделя бяха първите в Гърция, откогато стопанската система ѝ престана да бъде под строгия контрол от интернационалните кредитори, които предоставиха избавителни средства по време на съвсем десетилетната финансова рецесия в страната.

48-годишният Ципрас беше министър-председател през едни от най-бурните години на рецесията и се бори да си възвърне необятната поддръжка, на която се радваше, когато беше затрит на власт през 2015 година с обещанието да анулира ограниченията за икономии, наложени от избавителната стратегия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР