Гърция няма да приема молби за убежище през следващия месец.

...
Гърция няма да приема молби за убежище през следващия месец.
Коментари Харесай

Гърция в паника заради бежанците

Гърция няма да приема молби за леговище през идващия месец. Причината е скупчването на към 10 000 бежанци по сухопътната граница с Турция и множеството опити за достигането на гръцки острови в Егейско море.

Правителството в Атина разгласи, че всички незаконни имигранти ще бъдат депортирани назад в Турция.

Гърция ще усили наличието на военни и полиция в проблематичните точки, беше решено на изключително съвещание на Националния съвет по сигурността. По-рано се стигна до конфликти, откакто някои мигранти са замеряли с камъни граничната защита, а силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и водни оръдия.

Властите се тормозят, че при създалата се обстановка локалното население може да търси сраморазправа с мигрантите. На остров Лесбос, до който през вчерашния ден доближиха 600 души с лодки, локалните блокираха пътя до към този момент препълнения бежански център. Цивилни групи по крайбрежията се пробват да стопират приближаващи лодки.

Необходими са незабавни дипломатични стъпки за прекъсване на мигрантския поток към Европа. Върху това са се съгласили министър председателят Бойко Борисов и гръцкият му сътрудник Кирякос Мицотакис в телефонен диалог. Те са разискали обстановката по турската граница и подхванатите ограничения.

Турция стартира да пропуща имигранти към Европа поради обстановката в Северозападна Сирия, където Анкара е във все по-открит спор със силите на Башар Асад. Военните дейности провокираха нови разселвания.

Според турския президент Реджеп Ердоган Европейския съюз не съблюдава и изискванията на съглашението от 2016, с което югоизточната ни съседка се ангажира да възпре на своя територия бежанската вълна от Близкия изток.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР