Гърция наскоро се присъедини към ръководената от Литва коалиция за

...
Гърция наскоро се присъедини към ръководената от Литва коалиция за
Коментари Харесай

Гърция се присъедини към коалицията от 20 държави за разминирането на Украйна

„ Гърция неотдавна се причисли към ръководената от Литва коалиция за подкрепяне на Украйна в напъните за разминиране “.

Това съобщи гръцкият министър на защитата Никос Дендиас, заяви „ Киев Индипендънт “.

Литва, която е един от твърдите поддръжници на Киев, разгласи основаването на обединението за разминиране през юли 2023 година, с цел да помогне на Украйна да разчисти територията си от мини, заплашващи със гибел или пострадвания хиляди хора.

Близо една трета от територията на Украйна, почти 174 000 кв. км, е минирана, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия в страната през февруари 2022 година

На 15 март Дендиас се срещна с литовския си сътрудник Арвидас Анусаускас във Вилнюс, където разискаха войната на Русия против Украйна, наред с други тематики.

След срещата гръцкият боен министър удостовери позицията на страната си, която преглежда нахлуването на Русия в Украйна " като жестоко нарушаване на украинския народен суверенитет и на интернационалното право ".

Съобщава се, че обединението, която понастоящем се състои от към 20 страни, има за цел да подкрепя Украйна както в филантропичното разминиране на освободените територии, по този начин и в разчистването на мините на фронтовата линия.

Дълбоки минни полета се намират сред украинските сили и укрепените съветски войски. Липсата на потенциал за разминиране забавя напредването на украинските войски в опитите им да освободят окупираните територии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР