Гърция блокира отварянето на първите пет глави в преговорите за

...
Гърция блокира отварянето на първите пет глави в преговорите за
Коментари Харесай

Гърция блокира началото на преговорите на Албания с ЕС?

Гърция блокира отварянето на първите пет глави в договарянията за участие на Албания в Европейски Съюз, оповестява осведомителният уебсайт „ Юрактив “, като се базира на източник, непосредствен до Съвета на Европейски Съюз.

Според източника, приказвал пред „ Юрактив “, Гърция е блокирала писмо на 27-те страни членки на Европейски Съюз до Европейската комисия за начало на договарянията, като Атина е поискала от Тирана да покаже „ креативност “ в разрешаването на сегашната двустранна рецесия.

Между Гърция и Албания породи напрежение, откакто през месец май етническият грък и претендент за кмет в Албания Фреди Белери бе задържан два дни преди локалните избори по съмнение в пазаруване на гласове.

Белери бе претендент на опозицията. Той завоюва изборите в Химара, Южна Албания, само че не можа да постави клетва, защото е зад решетките. Белери изиска от съда да му разреши да постави клетва или да бъде смекчена мярката му за неотклонение, само че получи отвод от съда.

Гърция прикани няколко пъти Албания да разреши на Белери да се закълне, като дефинира случилото се като политически и етнически стимулирано. Албанското държавно управление уточни, че не се меси в работата на правосъдната система.

През уикенда се появиха клюки, че Атина е отказала да поддържа писмо, с което от Европейската комисия се желае да стартира договаряния с Тирана по първите пет глави. Източник, непосредствен до Съвета на Европейски Съюз, който е осведомен с тематиката, удостовери пред „ Юрактив ", че информацията за гръцка обсада е вярна.

Според източника Гърция е изтъкнала няколко казуса, свързани с върховенството на закона, в това число случая на Белери, и използването на някои закони, свързани с гръцкото малцинство в Албания.

Същият източник е показал, че е бил издигнат и въпрос по отношение на осъществяваното сега броене на популацията, откакто членове на гръцкото малцинство са споделили, че не са били питани за религията и езика.

Албания стартира през септември първото от близо 12 години броене на популацията, което се прави с таблети. Процесът постоянно провокира несъгласия, като разнообразни групи настояват, че не са били питани за езика, който приказват, или за религията, която изповядват. „ Юрактив “ ревизира и удостовери обаче, че тези въпроси участват в приложението, което се употребява при преброяването, и на тях би трябвало да бъде отговорено, с цел да се премине към идващия въпрос.

„ Атина не затваря вратата за присъединение към Европейски Съюз, само че има някои проблеми, които би трябвало да бъдат решени. Така, както стоят нещата от три седмици насам, процесът не може да продължи “, е декларирал източникът. Той е подчертал, че албанската страна би трябвало да прояви „ креативност “ за разрешаване на рецесията по отношение на Белери.

Атина упорства да му бъде разрешено да постави клетва като кмет, защото това е административно решение, което може да бъде взето от албанското държавно управление.

Критици в Атина настояват, че в обстановката са намесени и бизнес ползи, намеквайки, че държавното управление желае да резервира надзор над разрешителните за градеж, издавани в Химара – известна лятна дестинация с рентабилен пазар на недвижимите парцели. Затова Белери, който съставлява гръцкото малцинство и албанската съпротива, е считан за политическа опасност – нещо, което Тирана отхвърля.

Около 0,9 % от албанското население се разпознават като етнически гърци, макар че този брой е оспорван от някои политици и представители на гражданското общество. Гърците са приети като публично малцинство в Албания, подсети „ Юрактив ", представен от Българска телеграфна агенция.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР