Гарнираните с експресна смяна на националния празник от 3-и март

...
Гарнираните с експресна смяна на националния празник от 3-и март
Коментари Харесай

Петър Витанов нарече позор идеята за смяна на националния празник

Гарнираните с експресна промяна на националния празник от 3-и март на 24-и май оферти за промени в Конституцията на България са " същински срам ", съобщи в своя писмена позиция представителят на българските социалисти в Европейския парламент, Петър Витанов.

След, Петър Витанов съобщи, че предложенията за промени в Конституцията са опит за разделяне на нацията и демонстрация на незнание. Той акцентира, че за свободата ни са се били един до друг представители на разнообразни националности - българи, руснаци, украинци, румънци, финландци и още хиляди почтени наши предшественици, които са съдействали за свободата на България. Той притегли вниманието и към историческия факт, че през 1951 година 3-и март е бил разгласен за " излишък от великобългарския национализъм " и е анулиран с Кодекса на труда.

Петър Витанов добави, че всички страни в света дефинират за собствен народен празник деня, в който са получили своята независимост и самостоятелност. Той изрично отхвърли концепцията за смяна на тази значима дата в българската история и я назова лобистка корекция, която евентуално прикрива " други опити за тотална замяна ".

Освен това, Петър Витанов разяснява и други оферти за промени в Конституцията, които включват ограничение на пълномощията на служебното държавно управление и мандатността на кметовете. Той изрази подозрения, че тези промени преследват оповестената цел и подозира, че зад тях се крият опити т. нар. " нови партии " да завоюват локалните избори служебно.

" За страдание сегашната коалиция не може да се помири, че служебните правителства продължават да имат по-висок рейтинг от настоящето. По метода, по който се предлагат промените, чакам в скоро време да има и друга значима смяна - анулация на изборите. Промени в Конституцията, касаещи правосъдната власт, също са ориентирани още веднъж срещу президента и да се отнеме правото му да издава укази на назначение и освобождение на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. А ако след три години президентът е от десницата - отново ли ще се вършат промени в главния закон? И всичко това без публичен спор, без полемика в правната общественост, сред магистрати, неправителствен бранш ", сподели още той.

По думите на Петър Витанов, цялата обстановка се развива в интервал, когато българското общество се занимава с цените на чадърите и пържолите по морето, което може да докара до неосезаем смяна на националния дневен ред. Той изрази вяра, че народът няма да бъде приспан от жегата и ще се възпротиви на този " най-престъпен опит в последните години ".
 Българска социалистическа партия ще взе участие в измененията на Конституцията
Българска социалистическа партия ще взе участие в измененията на Конституцията

Без да се трансформира в наказателна акция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР