Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не

...
Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не
Коментари Харесай

Генсекът на НАТО заяви, че Европа не може да се брани само с френски ядрени оръжия, без американски

Гаранциите за нуклеарна сигурност, която Съединени американски щати дават на Европа, не могат да бъдат заместени от френските нуклеарни оръжия, счита генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон провокира предишния месец спор в НАТО с мненията си за " мозъчната гибел " на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон сложи въпроса дали може да се разчита, че Съединени американски щати ще дойдат на помощ, в случай че Европа бъде подложена на нахлуване, и съобщи, че континентът би трябвало да усъвършенства личните си отбранителни благоприятни условия. " Франция знае по какъв начин да се пази. След Брекзит тя ще стане последната останала нуклеарна мощ в Европейски Съюз ", съобщи Макрон в изявление за сп. " Икономист ", оповестено при започване на предишния месец.

Според Столтенберг обаче френските нуклеарни оръжия не са действителна опция. " Американските оръжия са част от открита система за нуклеарно въздържане на НАТО - нещо, което вършим дружно ", акцентира пред ДПА генералният секретар на НАТО. " Имаме изпитани процедури ", уточни той.

Франция не дава оръжията си за потребление от НАТО и е единственият член на алианса, който не взе участие в групата за нуклеарно обмисляне. " Франция реши да не е част от това. И това е решение, което почитам ", акцентира Столтенберг. " Но Франция не е част от нуклеарното въздържане на НАТО ", добави той.

Дебатът, провокиран от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, наблягайки, че " е изцяло допустимо да водим полемики и в това време да бъдем мощен и еластичен алианс, какъвто НАТО е потвърдил, че е ".

НАТО и Русия: убеденост в разговора

Генералният секретар на НАТО съобщи, че е подготвен да се срещне с съветския президент Владимир Путин, " в случай че подтекстът е подобаващ ". Столтенберг акцентира смисъла на разговора в тези " сложни " съгласно него връзки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР