Гарант за защита на националния интерес на България са въоръжените

...
Гарант за защита на националния интерес на България са въоръжените
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Министър Тагарев не е в състояние да реши нито един проблем на въоръжените сили

„ Гарант за отбрана на националния интерес на България са въоръжените сили на страната. Всяка година обаче се прави неизбежният извод, че българските въоръжени сили могат да извършват своите конституционни отговорности в стеснен размер. Страхувам се, че отчетът за тази година ще бъде фрапантно по-негативен и плашещ. По самопризнание на самия министър Тагарев - имаме с 35% по-малко претенденти за Националния боен университет и действително 45% по-малко курсанти в първи курс, като местата, които се попълниха са едвам 22% от потребностите на армията. Това демонстрира липса на предпочитание за намиране на ефикасни решения и по-лошото – липса на потенциал в политическото управление за намиране на такива решения. “

Това съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Атанас Зафиров по време на парламентарните диспути по вота на съмнение за неуспех на държавното управление в областта на националната сигурност и защитата.

Той уточни, че обясненията на министъра на защитата за този проблем са несериозни. „ Липсата на какндидат-курсанти изяснява, забележете, с хибридната война, която се водела против армията, режима на Путин и войната в Украйна! А знаете ли какъв брой просто пояснение има - заплатата на един боец е по-ниска от заплата на касиерка в супермаркет, а един лейтенант-пилот печели по-малко от водач на тролейбус. Ето ви просто решение – вдигнете заплатите, направете добър обществен пакет, решете жилищните проблеми на младите офицери и сержанти и мислете повече за Българската войска, в сравнение с за украинската “, уточни Зафиров.

„ Според министър Тагарев претекстовете на вота разпознали остарели проблеми. Стари, остарели, само че нерешени. Как пък не направихте един опит да бъде решен най-малко един от тях? Очевидно е, че министърът и неговата политическа свита не са в положение да решат какъвто и да е проблем на въоръжените сили, само че за сметка на това са в положение да задълбочат старите проблеми, допускайки и нови такива. Така, да вземем за пример, казусът с некомплекта е на път да се трансформира в злополука след следващата година на дефицит за попълване на специалностите във военните учебни заведения. Така, с изключение на дефицит на бойци и сержанти, към този момент имаме и дефицит, с бъдеща дата, на офицери “, сподели още социалистът.

И заключи: „ Всичките тези остарели и нови проблеми, в това число закупуването на техника без ясна тактика за развиване на въоръжените сили, демонстрират едно - некадърност на политическото управление да ръководи процесите в защитата, а наложените кадрови решения са възпроизвели една военна експертиза, която да обслужва политическите мераци и недомислици на министъра и неговото обграждане. “

Зафиров обърна внимание, че гарантирането на националните цели е детайл от националната сигурност. В това отношение той акцентира, че българската страна е тъкмо толкоз дачеч от Шенген, колкото при започване на това ръководство.

„ Нещо повече, с несъответстващото си ръководство на процеса по защитата на границата, вършиме всичко допустимо да намират нови и нови причини против България. Рухналата ограда по границата ни с Турция е илюстрация на рухналата ни държавност. Ние изискуем огромна признателност и почитание към хората, които, макар напъните на политическото управление да ги провалят, вършат и невъзможното да стопират тълпите мигранти, атакуващи непрекъснато нашата граница. Как им помагате, господа ръководещи? Те имат потребност от високопроходими коли, ремонт на пътищата, ремонт на оградата, дори нова, бих споделил - по гръцки пример, техника, жива мощ. Как отговаряте на тези потребности – министър Тагарев изпраща 50 боеца, а от обещаните 1200 гранични служители на реда няма диря. Има решение на всичко това – промяна на това нездравословно държавно управление “, заключи Атанас Зафиров.

„ В своята модерна история България е имала държавни управления на националното единодушие, на националния компромис. Днес има държавно управление на националното изменничество, което може да бъде охарактеризиран единствено и само като държавно управление на слугинажа и далаверите ”, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Борислав Гуцанов.

Той бе безапелационен, че министър-председателят Денков носи най-голямата виновност за днешното положение на защитата и националната сигурност, тъй като е назначил за министър на защитата човек, който, при комплицираната интернационална конюнктура и войни, вместо да работи за мир и мирни договаряния – тика България към боен спор.

„ Г-н Тагарев, още преди да встъпите в служба офицерите от Граф Игнатиев написаха отворено писмо против Вас, което е безспорен казус. Съмнителен е въпросът и дали сте работили повече за Министерството на защитата на Украйна или за това на България. И на трето - вие не сте министър на защитата, а сте министър на войната, тъй като не се стремите за реализиране на мир, а със всичките си дейности тикате България към този спор ”, обърна се към Тодор Тагарев социалистът.

В причините си Гуцанов уточни, че още с влизането си в служба държавното управление е предоставило оръжия, без Народното събрание да знае какво тъкмо се дава, без значение от претенции от страна на националните визиите да се даде лист.

„ Вие отворихте всички български хранилища въз основа на едно решение на сглобката, взето от хора, които даже не знаят какъв брой са тези хранилища, само че ги отвориха. И кое остана от въоръжението тук в България? Какво беше предоставено на Украйна? Никой не знае. Къде е отбраната на националната сигурност? ”, попита той.

„ Подарихте 100 бронетранспортьора, за които казахте, че са излезли от нужда и купихте „ Страйкър ”-и, които костват 1,22 милиарда $, на цена от 1,37 милиарда $. На всичкото от горната страна, те са на 40 години - същата възраст, на която бяха бронетранспортьорите, които дарихте на Украйна – не ви ли е позор ”, обърна се към ръководещите Борислав Гуцанов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР