Галерията за модерно изкуство отбеляза 4-ия си рожден ден със

...
Галерията за модерно изкуство отбеляза 4-ия си рожден ден със
Коментари Харесай

Изложба на Марк Куин в София

Галерията за съвременно изкуство означи 4-ия си рожден ден със независима галерия на английския актьор Марк Куин. Изложбата на един от най-ярките модерни провокатори бе открита от Марк Холанд, заместник-ръководител на посолството на Англия в България.

Куин работи с разнообразни материали като мрамор, олово и злато, а често  опитва и с по-необичайни като лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций. Смелите си хрумвания претворява в статуи и съоръжения, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Добива международна популярност със скулптурния си автопортрет Self от 1991 година, за който употребява 4,5 литра от личната си кръв. За малко време попада в полезрението на колекционерите на модерно изкуство, а през днешния ден името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice. Сред най-известните му творения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йога поза, 15-тонната мраморна скулптура на бременна жена неработоспособен Алисън Лапер, експонирана върху четвъртата колона в центъра на  площад Трафалгар, както и инсталацията от замръзнали цветя, които в никакъв случай не се трансформират или увяхват.

Изложбата в София, озаглавена „ Internal Labyrinth “, сплотява произведения от най-известните серии на актьора като “Siren ” – отдадена на Кейт Мос, „ Labyrinth ”, извънредно забавната „ Iris paintings ”, както и част от серията „ Moments of sunrise ”.

Серията Iris Paintings е показана с творбата „ Blue Planet ” (2012 г.). Тя е съблазнително и изкушаващо произведение с огромни размери, представящо ириса на същински човек, сниман от самия Куин благодарение на специфични обективи.„ Labyrinth ” (2011 г.) изобразява огромни пигментови отпечатъци на картините „ Лабиринт ” на Марк Куин, самобитна нереална карта на човешката същина, която повдига голям брой въпроси по отношение на модерния човек и неговата еднаквост. „ Moments of Sunrise ”, основана през 2008 година, съставлява пъстър офорт, водещ началото си от инсталацията „ Garden ”, показана в Милано през 2000г. Тя изобразява същинска градина от цветя, олицетворение на концепцията за невъзможността на безконечното битие. В инсталацията са включени над 1000 типа растения и цветя от целия свят в пика на своя подем. Заляти с 25 тона течен силиций, поддържан на непрекъсната температура от -80 градуса, те са евентуално безконечни. Самият Куин споделя: „ Когато цветята замръзнат, се трансформират в чист облик на съвършено цвете.... промяна сред чист облик и чиста материя. ”

Internal Labyrinth е в Музейна изложба за модерно изкуство, ул. „ Оборище “ 10, до 20 януари 2014 година

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР