Галапремиера на българския игрален филм „Петя на моята Петя“ ще

...
Галапремиера на българския игрален филм „Петя на моята Петя“ ще
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, отидете на филм за гениалната Петя Дубаро...

Галапремиера на българския игрален филм „ Петя на моята Петя “ ще се състои през днешния ден от 18:30 ч. в Кино Арена мол Марково тепе. Това е филм, който гради мостове сред предишното и сегашното и ще предизвика поколенията с въпроси.

Каква е цената да бъдеш друг? И какъв брой надалеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си, противопоставяйки се на системата, която цели да трансформира младежите в „ консервни кутии без етикети “?

Историята е въодушевена от живота и творчеството на надарената поетеса Петя Дубарова, оставила ярка диря в българската лирика със своя юношески порив и неотстъпчивост по отношение на несправедливостта по това време.

Ако Петя Дубарова бе жива, тази година на 25 април трябваше да навърши 60 години. Тя стартира да написа стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи изявления са във вестниците „ Септемврийче “ и „ Народна юноша “, в списанията „ Родна тирада “ и „ Младеж “.

Учи в Английската гимназия в Бургас (ПАГ " Гео Милев " ). Многократно изнася литературни четения на свои произведения пред съучениците си. Независимо от ранната популярност, която я дефинира като „ най-младата измежду огромните създатели на България “, за жалост, тя не е имала другари. През 1978 година взе участие във кино лентата на режисьора Георги Дюлгеров „ Трампа “.

По време на фотосите в град Самоков една вечер, до момента в който се забавлява в дискотека в курорта Боровец, Петя среща Пер, швед, в който се влюбва. Той остава първата й и единствена обич. В дневника си го разказва като „ далечния, светлия, чаровния, нежния “.

Водят дейна преписка известно време, след което той просто престава да й написа. Година преди да постави завършек на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с обезсърчение и отчаяние от човечеството.

Единствената й стихосбирка „ Аз и морето “ е издадена след гибелта й, през 1980 година, а няколко години по-късно от щемпел излиза и книгата „ Най-синьото чудо “, в която е събрано цялото й творчество, писма и персоналният и дневник.

Какво още може да видите през днешния ден? Проверете на - най-хубавия гид за Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР