Габриела Руменова, дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите,

...
Габриела Руменова, дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите,
Коментари Харесай

Габриела Руменова: Зачестиха случаите на фалшиви страници, които извършват покупки от наше име и за наша сметка

Габриела Руменова, дълготраен PR на Комисията за отбрана на потребителите, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "  

Meta – компанията притежател на Фейсбук предизвести, че е допустимо данните за вход на към 1 милион консуматори да са били откраднати. Специалисти са разкрили повече от 400 зловредни приложения за мобилен телефон, които крадат персонални данни. Те били маскирани като игри, редактори за фотоси, приложения за здраве. Говорител на компанията изясни, че са почнали да осведомят засегнатите консуматори и тези, които са били изложени на риск, а рисковите приложения към този момент са отстранени. Месец след стартирането на Фейсбук страницата " Ние, потребителите “, която ви представихме дружно с Габриела Руменова – дълготраен PR на Комисията за отбрана на потребителите и специалист в тази област, тя още веднъж е в нашето студио. Поводът обаче е зачестилите случаи на основаване на подправени страници в обществената мрежа, които имитират тези на истински марки, събират персонални данни и правят покупки от наше име и за наша сметка. Темата ще разясняваме в идващите минути. Г-жо Руменова, да стартираме с този случай, за който вие разказахте в платформата " Ние, потребителите “ и който бе представен и от сътрудниците от Медия Груп 24, а точно – подправени страници във Фейсбук крадат данните и парите ни. Обезпокояваща информация. Има ли защо в действителност да се тормозим?


Да се тормозим в избрани случаи, само че постоянно би трябвало да сме бдителни, тъй като се оказва, че въпреки и безгрижно, и повърхностно, скролвайки в нюзфийда, до момента в който сърфираме във Фейсбук, в действителност попадаме на едни изявления, които са точно в такива подправени Фейсбук страници, които обаче на пръв взор наподобяват същински, тъй като за профилна фотография се употребява марката на избрана компания, и постовете гласят " Подаряваме 300 велосипеда, 348 перални “ и по този начин в действителност потребителят е притеглен от това, че няма да направи нищо, само че може да си завоюва премия. Оказва се обаче, че сега, в който извърши настояването, което е в поста, а то е просто да остави един коментар – напоследък виждам, че този коментар главно е да напише " Готово “, един чатбот се задейства и незабавно получава известие в Messenger, в което в действителност го осведомят, че към този момент взе участие в играта и желаят от него да уточни своето местоживеене.

И сега, в който той отговори, в действителност както и да отговори, незабавно му излиза идващото заложено известие, а то е да му каже, че би трябвало да показа тази обява с анонса за премиите в 15-20 групи и също по този начин е предизвестен, че екипът ще следи дали го прави и в какъв размер го прави. И малко по-късно получава последващо известие, в което му споделят " Вие сте определен, ще получите премия, само че за задачата би трябвало да изпратите SMS и да въведете пинкода “. Какво се случва? Дотук в действителност този, който стои от другата страна, има вашите имена, вашия град, в който живеете, и вие към този момент с SMS-а сте му дали вашия телефонен номер, който той вкарва в някаква платформа за извършване на покупки, и когато към този момент вие въведете пинкода, действително потвърждавате заплащането. Той получава стоката, а вие получавате една надбавка към сметката си за телефон.

И плащате за тази стока. Това обаче наподобява доста на игрите, които сме виждали през годините от разнообразни компании, от разнообразни компании. Как да ги разграничим?

При всички положения би трябвало да бъдем доста деликатни, когато се изискват персонални данни, тъй като мисля, че към този момент всички знаем, че по Регламента за отбрана на персоналните данни в действителност един оператор може да изисква от нас данни единствено дотолкоз, доколкото да ни даде услугата, която той предлага. В случая е прекалено събирането на тези персонални данни, още повече, че ние на процедура не знаем на кого ги даваме. Важно е, когато попадаме на сходна обява и страница, да проверим кой стои насреща. Най-лесно е, когато забележим по кое време е основана страницата. Ако тя е основана прекомерно скоро, значи...

Трябва да ни светне лампичката, че нещо има нещо неправилно.

Абсолютно. Защото в действителност в тези предложения за присъединяване, в разпределение на награди – то даже не са игри това, най-често акцентът е " Трябва да го извършите бързо “, което е още един знак. Защото в действителност каква е схемата? Целта е доста бързо да се накарат оптимален брой консуматори да споделят тези изявления, с цел да стигнат до още повече хора и да е по-голям шансът да излъгват n на брой консуматори и по-късно, като се извършат тези покупки, в действителност да изчезнат.

Колко хора са се опарили от сходни офанзиви. Колко сигнала получихте по отношение на този случай?

Оказа се, че в действителност, с изключение на чатбота, който се задейства незабавно, откакто се направи някаква интензивност на поста за премиите, по някакъв метод потребителите към този момент са профилирани и те стартират непрестанно в нюзфийда си да виждат сходни игри. И действително един и същи човек към този момент е нападнат от ужасно доста оферти – било то от хранителни вериги, такива, които са известни в България, тъй като ние знаем сигурно, че тези зложелатели не са позиционирани на територията на нашата страна, само че са най-различни марките в разнообразни сфери.

Какво значи " вие знаете “? Откъде знаете, че не са на територията на нашата страна?

Ами тъй като практиката демонстрира, че сходен вид измами се правят от трети страни. Може би това е най-лесният метод да се осъществя схемата и по-трудно да може да се доближи до тях, тъй като ние знаем, че на територията на Европейския съюз има избрани правила и инспекцията дали те се съблюдават е доста по-лесна и надлежно налагането на ограничения и наказания, когато се откри, че това не е по този начин, е много по-сигурно. Когато обаче приказваме за трети страни, нещата са доста по-рискови.

Какви други сигнали постъпиха на вашата страница за интервала, откогато към този момент е основана страницата " Ние, потребителите “?

Отново имаше една корист, отново с фалшива Facebook страница, този път за действителна продажба, т.е. вие знаете, че ще си купите нещо, и това нещо в тази ситуация беше подправено долни дрехи, което имитираше доста огромен международен бранд. Какво вършат те? Публикуват фотоси на модели, които евентуално са свалени от някакви сбирки на този бранд. Пише, че има понижение и това притегля потребителя, като тук забавното е, че в множеството случаи, които ние сме следили през годините, и става въпрос за продажба на подправени артикули, доста постоянно тази продажба е съпроводена с анонс за понижение, само че това понижение не е чак толкоз огромно, т.е. то е от порядъка на 20-30%, и по този метод потребителят няма по какъв начин толкоз да се усъмни, тъй като той вижда една цена, която е постоянната цена, и тя се приближава или е същата като тази, която би платил, в случай че си купи непосредствено от марката. Но в действителност, като сложат едни 10, 20, 30% понижение, той си споделя: ОК, би могло да бъде правилно.

Но тук идва въпросът по какъв начин да го разпознаем, че не е правилно?

Тук може би е добре да посетим страницата на марката и надлежно неговия електронен магазин, с цел да забележим в действителност има ли сходен анонс. Много малко евентуално е да има такава акция, която да се развива във Facebook страница, а в това време.

Да не бъде оповестена на формалната страница.

Да, тъкмо по този начин.

Да.

И другото, което е – дано да забележим има ли някакви координати за връзка. Т.е. в случай че имейлът, който е оставен, е чудноват, те нормално употребяват част от името на марката и прибавят нещо.

Трябва да съпоставим имейла, който е оставен в известието, и на формалната страница, и този, който е оповестен в новата страница. Добре. Освен този сигнал, нещо друго любопитно, което разгледахте през последния месец, с изключение на бельото?

Имаше едни много забавен случай, тъй като той беше индивидуален в този един месец, само че е много индикативен за годините обратно. Става дума за покупка от презентация. Една дама се обърна към нас. Закупила си е тенджери на стойност към 3000 лв., като тук тази покупка е съпроводена и с потребителски заем и точно това я беше предиздвикало да се замисли съществено дали е направила вярна покупка и дали пък не може да се откаже от нея. Нейното питане беше в действителност – да, има ли право да скапе контракта и за продажбата, и за потребителския заем и при какви условия. И ние използвахме този случаи, тъй като е имало доста такива случаи през годините, в това число и в Комисията за отбрана на потребителите, където търговци след осъществяване на сходна продажба от презентации вършат какво ли не, с цел да препятстват законовото право на потребителя в 14-дневен период да се откаже от тази покупка. Може би е добре да кажем, че този 14-дневен период за отвод е годен както за покупки от интернет, по този начин и за такива отвън търговски обект, както ги дефинира законът.

И след презентацията дамата е размислила и не е желала да ги закупи, само че пък те са я притискали. Така ли да разбираме този случай?

Това, което тя показа с нас, е: " Аз нямам проблем с качеството на тези тенджери – в тази ситуация ставаше дума за тенджери, само че по-скоро изпитах едно терзание след покупката, една неустановеност.

3000 лв. са си сериозна сума въпреки всичко.

Така е.

Предстоят " черните петъци “, отстъпките на огромните вериги за идните празници. Излезе изследване на сътрудници, че поради инфлацията хората в международен мащаб от ден на ден пазарят от промоции. Тук къде са уловките, по какъв начин да ги избегнем?

Всъщност това изследване сподели, че и над 1/3 от продуктите в българската потребителка кошница са промоционални продукти. Тенденцията е годна в международен мащаб, както вие споменахте, точно поради високата инфлация. А различен извод е, че тя се следи както в комерсиалната мрежа, по този начин и в онлайн пространството при електронните магазини. Сега въпросът е по какъв начин да бъдем сполучливи ловци на предложения, както писаха сътрудници в разнообразни медии.

Много значимо е в тези условия на инфлация да следим непрестанно придвижването на цените на интересуващите ни артикули при другите търговци обаче, с цел да можем да осезаем трендовете. Важно е да вършим съпоставяне на цените не по % на понижение в дадения обект, тъй като една стока може да е понижена с даже 50%, само че в действителност да се окаже, че и по-късно понижение е по-скъпа от цената, на която може да я купим даже в същия този миг от различен търговец. Затова е значимо да го вършим това изследване директно преди момента да купим. И също по този начин да внимаваме, при сравняването на цените въпреки всичко да съпоставяме и грамажите, тъй като в последно време има една такава наклонност да се понижават грамажите на избрани опаковки. А другото, което следим, е, че другите вериги оферират познати артикули на известни марки, само че в разнообразни разфасовки. И поради това е значимо в действителност да гледаме и за грамажа, значимо е да гледаме и за качеството. Разбира се, двойният стандарт при храните е неразрешен, само че въпреки всичко.

Кой ги управлява тези неща обаче?

Различни са контролните органи. Комисията за отбрана на потребителите има право да ревизира за обозначаването на цените, да бъдат ясни, четивни. Също по този начин, когато приказваме за понижения, тъй като в Закона за отбрана на потребителите написа " понижения “, не " промоции “, не " отстъпки “, тогава контролният орган може да откри дали, както законът изисква, стоката е продавана на остарялата постоянна цена най-малко един месец преди датата на оповестяване на понижението. Само в този случай понижението се смята за същинско. Иначе би било най-малкото административно нарушаване, само че също по този начин и нелоялна комерсиална процедура в случай че се окаже, че е направено за илюзия на потребителя.

Имахте пост неотдавна и за резервирането на къщи за посетители, с които в някои случаи има проблеми. За какво би трябвало да внимаваме тук, когато вършим резервации? Казахме, предстоят празници – 8 декември, Коледа, Нова година.

При къщите за посетители е малко по-особено, в случай че съпоставим с резервацията в хотели да вземем за пример, тъй като нормално тези разгласи, в които може да има някакъв проблем, се разгласяват в уеб сайтове за безвъзмездни разгласи. Там има фотоси, които може да са същински, само че просто да не се отнасят за тази къща, която се предлага, или пък в действителност това, което се предлага, въобще да не съществува. Така че фотографията може да ни подведе. Много е значимо да проверим преди да създадем резервацията в регистъра на Министерство на туризма. Там попадат безусловно всички къщи за посетители. Т.е. първо това – да забележим има ли такава къща за посетители, да намерим координатите за връзка с нея, същинските, и още веднъж да проверим дали тези, които са в офертата, са същинските, с цел да сме сигурни, че в действителност ние резервираме тъкмо това място за настаняване. Защото може да се окаже, че са откраднати фотосите, че е откраднато името и всички знаци, и се обаждаме обаче на някой, който напълно не е притежателят на тази къща.

Да, само че като че ли обаче нямаме културата да го вършим това, да ревизираме. Смятате ли, че го прави човек това – да седне, когато резервира къща за посетители или някаква отмора, да търси в регистъра на Министерството дали е записана тази къща?



Може би тъкмо по тази причина е добре и малко повече да се приказва, с цел да изградим тази просвета. Определени групи хора сигурно избират къщи за посетители, които към този момент са посещавали или са им предложени от техни познати, и те години наред вървят в едни и същи места за настаняване, изключително по Коледа и Нова година. Знаете, тук, в България, от много години към този момент е традиция да не се чества у дома. Сега добре или зле, само че факт е. И хората търсят сходни места, където могат да пренесат уюта от къщи, да са си фамилно, и къщите за посетители са много положително решение. Но пък тъкмо когато резервираме за сходни празници, които предстоят в този момент – и 8 декември, и тези, които споменахме, в действителност е значимо да създадем тези предварителни инспекции. Не лишава доста време, другояче рискуваме да си създадем доста неприятности и да си развалим хубавите празници.

Честа процедура е към този момент да пътуваме и в чужбина във връзка празниците. И за край на нашия диалог бих желала да ви попитам още нещо във връзка няколко случая на проблеми с полети. Публикувахте потребни препоръки – какви са правата на пасажерите и по какъв начин да си ги търсят? Нека да поговорим малко по тази тематика.

Преди всичко е значимо да не забравяме, че без значение от това какъв е казусът – дали става дума за форсмажорни условия, каквито се смятат неприятното време, или пък закъсняване на полет, в други случаи анулация даже, самолетната компания е длъжна да постави грижи за нас. Тя би трябвало при по-дълго закъснение и изчакване на летището да ни обезпечи храна и питиета. Също по този начин при нужда – превоз до хотел, настаняване, превоз от хотела до летището още веднъж за излитането. Също по този начин би трябвало да ни предложи и премаршрутиране. Когато става дума за закъснели и анулирани полети, тогава към този момент ние имаме право и на обезщетение, като неговият размер зависи от дължината на пътуването. Но е значимо тук да създадем уточнението, че приказваме за случаи, които касаят полети с всяка самолетна компания при дестинация в границите на Европейския съюз и с начална точка Европейският съюз, както и такива до страна от Европейския съюз и отвън Съюза с европейска самолетна компания обаче.

Какво е посланието ви към нас, потребителите, да приключим диалога?

Посланието е постоянно да се осведомяваме сносно преди да купим нещо. Преди да създадем резервация да създадем нужните изследвания, свои спомагателни, отвън информацията, която търговецът ни дава, да обмислим всичко това, което сме набавили като данни, да забележим какви са другите благоприятни условия и по-късно към този момент, когато е минал първият миг на подтик, да пристъпим към покупката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР