Габор Томпа, едно от големите имена на световния театър, режисьор

...
Габор Томпа, едно от големите имена на световния театър, режисьор
Коментари Харесай

Режисьорът Габор Томпа ще поставя във Варненския драматичен театър

Габор Томпа, едно от огромните имена на международния спектакъл, режисьор с над 100 постановки в разнообразни страни, шеф от 32 години на Унгарския спектакъл в Клуж-Напока в Румъния, академични учител, фестивален шеф и президент от 2018 година на Съюза на театрите в Европа, гостува във Варна.

На срещата с Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, бе реализирана договореност за негова режисура в държавна такса " Стоян Бъчваров ", оповестиха от пресслужбата на театъра за Moreto.net.

Радваме се да посрещнем във Варна господин Габор Томпа, едно от огромните имена на международния спектакъл, режисьор с над 100 постановки в разнообразни страни, шеф от 32 години на Унгарския спектакъл в Клуж-Напока в Румъния, академични учител, фестивален шеф и президент от 2018 година на Съюза на театрите в Европа. Какви цели сплотяват театрите в този съюз?

Театрите, които членуват в Съюза на театрите в Европа, си партнират в общия блян да бъдат съответни на обществените и политически действителности. В продукцията си, без значение дали интерпретират типичен или модерни тематики, те се пробват, употребявайки модерни изразни средства, да предизвикат публиката с настоящи екзистенциални и етични въпроси. Театърът не трябва да не помни, че в него се оглеждат обществото и епохата - в Шекспировите пиеси това е изключително видно. Както преди, по този начин и в този момент, театърът съществува поради публиката, той е предназначен да бъде нейният публичен конгрес за отстояване на правото на глас, правото на избор, на всички човешки права.

Вие в какъв спектакъл вярвате?

Вярвам в одобрените полезности, които не могат да ни опълчват един против различен, нито да ни разочароват. Като основа на класическите произведения, те образоват и построяват добър усет у младежите. Съвременната просвета като цяло страда от незадоволително положителното положение на просветителната система и за жалост това събитие се следи в целия свят.

Наред с класическите драматургични текстове, актуалният спектакъл се обръща и към мощни съвременни пиеси, които се занимават с нови светове и биха могли да създадат по-добър контакт с младежите. Но, съгласно мен, новите произведения не устоят съревнованието с театралната класика, която остава ненадмината във времето. Класическите прозведения са непреходни, нужно е единствено да открием техните модерни послания.

Модните трендове оказват ли значително въздействие?

Съществуват, несъмнено, и фешън трендове, които по предписание бързо изчезват, само че това не ги прави безвредни. Независимо дали се появяват в региона на режисурата, актьорското майсторство или театралното образование, те си наподобяват по това, че са малко или повече изкуствено привнесени. Театралното образование в Болонския университет, фокусирано върху I-Art (Аз-Изкуство), е образец за сходна тенденциозна прекаленост.

Опитът Ви като режисьор и академични учител какво демонстрира?

Мисля, че сега ни липсва една същинска театрална школа, която безапелационно да свързва двете страни в просветителния развой - ментора и студента. Студентът би трябвало да види по какъв начин неговият наставник практикува това, което преподава и в този смисъл не може да се чака доста от преподаватели, които не упражняват специалността. Не може някой, който в никакъв случай не е играл на сцена, да преподава актьорско майсторство - то е като да учиш някого да свири на пиано, без самият ти да владееш инструмента. Примерът е инфекциозен, единствено когато идва от занаятчия в специалността и този предисторически педагогичен способ постоянно дава положителни резултати и в театралното обучение.

Как изкуството трансформира света?

Изкуството не може да промени света, както би го направила една гражданска война, само че в случай че хората виждат себе си в изкуството като в огледало, те биха станали по-човечни, може би даже по-добри и биха се научили да поемат отговорността постоянно да споделят истината. Последното е изключително значимо, тъй като в актуалния информативен свят става все по-трудно да избегнеш операцията и да откриеш истината. Театърът учи по какъв начин да бъдем по-обективни и по-толерантни във взаимоотношенията си с другите, по какъв начин в последна сметка да пазиме свободата си и мира на планетата.

Като посетител на Театрално-музикален продуцентски център Варна, присъствахте на премиерата на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ „ Клетка за пеперуди “ от Жан Поаре, реж. Атанас Атанасов. Какви са усещанията Ви?

Допадна ми силата на представлението и уговорката, с който аристите предадоха посланията на торбата и това, което самите те желаят да кажат. Наистина изглеждаха като едно огромно семейство и им личеше, че изпитват наслаждение и се раздават напълно на сцената. В известна степен „ Клетка за пеперуди “ е шоу театър, само че постановката е доста добра и откри подобаващ отзив измежду аудиторията.

Ще гледаме ли Ваши постановки във Варна?

С госпожа Даниела Димова, шеф на ТМПЦ - Варна, се споразумяхме да слага на сцената на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ едно от трите, препоръчани от мен, заглавия. Съобразявайки се с препълнения ми календар, планувам премиерата за есента на 2024 година Водихме диалози и за режисура на двете опери на Морис Равел “Испански час ” и “Детето и вълшебствата ”.

ГАБОР ТОМПА (1957, Търгу Муреш) е сценичен режисьор и възпитател. Повече от 30 години е шеф на Унгарския държавен спектакъл в Клуж-Напока Румъния и артистичен шеф на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 година, негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 година преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по постановка от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, Съединени американски щати, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 година преподава постановка в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 година Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този мотив той посочи, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за построяването на мостове сред старите и новите полезности, подсилване на репутацията на организацията и културния продан сред театрите, които членуват в UTE.

СЪЮЗЪТ НА ТЕАТРИТЕ В ЕВРОПА е учреден през 1990 година от Жак Ланг (френски министър на културата по това време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в поддръжка на културното и езиково многообразие и инициирането на дълготрайни форми за интернационално съдействие. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от правилата на новаторското съдействие и международения продан.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР